Recept dana: Bajadere
Bez obzira da li je u pitanju ona kupovna ili pak ona u domaćoj režiji, bajadera je istinski raj za sve slatkoljupce koji vole kompaktne čokoladne kolače.
Sastojci ( za 30 osoba):
- 750 g mlevenog keksa,
- 200 g kokos,
- 1 limun,
- 200 ml vode,
- 400 g šećera,
- 1 margarin,
- kesica vanil šećera
Za glazuru:
- šoljica mleka,
- 2 kašičice margarina,
- 3 kašičice šećera,
- 100 g cokolade
Priprema:
1. Mleveni keks i kokos pomešati u dubljoj posudi.
2. Izrendati koru od limuna (može i pomorandže), pa sve zajedno dobro promešati.
3. Staviti vodu da provri, pa dodati šećer, vanil šećer i margarin.
4. Kad provri, odmah sipati u posudu s keksom i kokosom.
5. Sve fino promešati, napraviti homogenu smesu, pa je istresti na nauljen pleh. Lepo poravnati.
6. Staviti čokoladu da se topi na na tihoj vatri. Dodati mleko, margarin i šećer, pa dobijenom glazurom preliti bajadere.
7. Ostaviti u zamrzivaču 2-3 sati da se dobro ohladi.
8. Kad se kolač dobro ohladi, seći ga štanglice.