Рецепт дана: Бајадере
Без обзира да ли је у питању она куповна или пак она у домаћој режији, бајадера је истински рај за све слаткољупце који воле компактне чоколадне колаче.
Састојци ( за 30 особа):
- 750 г млевеног кекса,
- 200 г кокос,
- 1 лимун,
- 200 мл воде,
- 400 г шећера,
- 1 маргарин,
- кесица ванил шећера
За глазуру:
- шољица млека,
- 2 кашичице маргарина,
- 3 кашичице шећера,
- 100 г цоколаде
Припрема:
1. Млевени кекс и кокос помешати у дубљој посуди.
2. Изрендати кору од лимуна (може и поморанџе), па све заједно добро промешати.
3. Ставити воду да проври, па додати шећер, ванил шећер и маргарин.
4. Кад проври, одмах сипати у посуду с кексом и кокосом.
5. Све фино промешати, направити хомогену смесу, па је истрести на науљен плех. Лепо поравнати.
6. Ставити чоколаду да се топи на на тихој ватри. Додати млеко, маргарин и шећер, па добијеном глазуром прелити бајадере.
7. Оставити у замрзивачу 2-3 сати да се добро охлади.
8. Кад се колач добро охлади, сећи га штанглице.