Recept dana: Ravničarski šaran
Rečne ribe, poput šarana, soma, pastrmke, smuđa i štuke, su odličan izbor na jelovniku, jer je reč je o niskokaloričnim namirnicama bogatim proteinima i omega-3 masnim kiselinama.
Sastojci (za 4 osobe):
- šaran (2-3 kg),
- 2 glavice crnog luka,
- 2-3 šargarepe,
- 2 šolje pirinča,
- 1 limun,
- ulje,
- soli (po potrebi),
- vegeta,
- 2 dcl belog vina,
- 2-3 čena belog luka
Priprema:
1. U posudu sipati dve šoljice (čajne) pirinča, pa posoliti s dve kašike soli. Promešati na suvo i onda zaliti hladnom vodom da pokrije centimetar preko pirinča, pa ostaviti da odstoji 5 minuta.
2. Zatim proliti vodu i dobro isprati pirinač hladnom vodom i ocediti.
3. Na ulju izdinstati sitno naseckani luk i narendanu šargarepu, zatim dodati sitno naseckan beli luk, pa zatim i pirinač i potom propržiti još jedan minut. Dodati vegetu, promešati, pa skinuti s vatre.
4. Šarana dobro očistiti, posušiti i posoliti. U trbušnu šupljinu dodati gore napravljenu smesu.
5. Na dno nauljene tepsije staviti na režnjeve naseckan crni luk i krupnije isečen krompir. Preko toga staviti napunjenog šarana.
6. Višak pirinča takođe staviti u tepsiju, pa zaliti mešavinom vina, isceđenog limunovog soka i vode. Mora biti dosta tečnosti, zbog pirinča; uvek duplo više tečnosti nego pirinča.
7. Pokriti tepsiju, staviti u rernu i peći sat do sat i po na 200 stepeni. Dužinu pečenja određuje veličina šarana.
8. Povremeno zalivati, pa na kraju otkriti i šarana vratiti u rernu na još nekih 10 minuta da se zapeče.