Recept dana: Kolač od limuna
Biskvitni kolač s limunom koji se topi u ustima često nazivaju kolač Madeira ime je dobio po istoimenom vinu koje je svojevremeno bilo popularno u Engleskoj i uz koje se tradicionalno servirao. Ovaj sočan biskvit jednostavan je za pripremu, a oduševljava osvežavajućim ukusom limuna i sočnom teksturom.
Sastojci:
Za biskvit:
- 3 jajeta,
- 150 g brašna,
- 2 kašičice praška za pecivo,
- 1/2 kašičice soli,
- 200 ml jogurta,
- 120 ml ulja,
- 250 g šećera,
- 2 limuna (sok i korica)
Za preliv:
- sok od dva limuna,
- 150 g šećera u prahu
Za fil:
- 5 dl slatke pavlake
Priprema:
1. Sjediniti brašno, prašak za pecivo i so. Umutiti šećer i jaja, pa dodati jogurt i ulje.
2. Zatim brašno polako dodati smesi i na kraju sok i rendanu koricu limuna. Lagano umutiti kašikom.
3. Peći na 200 stepeni oko 15 minuta i još desetak minuta na 150 stepeni u zavisnosti od rerne.
4. Za preliv: Iscediti limun, pomešati ga sa šećerom i dobijenu masu kašikom preliti po kolaču kad se malo ohladi.
5. Umutiti šlag (ako je potrebno, dodati šećera u prahu) i premazati kolač kad se u potpunosti ohladi.