Рецепт дана: Колач од лимуна
Бисквитни колач с лимуном који се топи у устима често називају колач Мадеира име је добио по истоименом вину које је својевремено било популарно у Енглеској и уз које се традиционално сервирао. Овај сочан бисквит једноставан је за припрему, а одушевљава освежавајућим укусом лимуна и сочном текстуром.
Састојци:
За бисквит:
- 3 јајета,
- 150 г брашна,
- 2 кашичице прашка за пециво,
- 1/2 кашичице соли,
- 200 мл јогурта,
- 120 мл уља,
- 250 г шећера,
- 2 лимуна (сок и корица)
За прелив:
- сок од два лимуна,
- 150 г шећера у праху
За фил:
- 5 дл слатке павлаке
Припрема:
1. Сјединити брашно, прашак за пециво и со. Умутити шећер и јаја, па додати јогурт и уље.
2. Затим брашно полако додати смеси и на крају сок и рендану корицу лимуна. Лагано умутити кашиком.
3. Пећи на 200 степени око 15 минута и још десетак минута на 150 степени у зависности од рерне.
4. За прелив: Исцедити лимун, помешати га са шећером и добијену масу кашиком прелити по колачу кад се мало охлади.
5. Умутити шлаг (ако је потребно, додати шећера у праху) и премазати колач кад се у потпуности охлади.