Recept dana: Kus-kus salata
Ono što je kod pripreme vrlo važno je pravilna srazmer tečnosti i zrnaca kus kusa. Smatra se da je kus-kus savršeno kuvan kada su zrnca razabrana, pahuljasta i lagana.
Sastojci:
- 100 g kus-kusa,
- 190 ml vrele vode,
- manja glavica crvenog luka,
- 2 čena belog luka,
- 6 malih kiselih krastavaca,
- so i biber,
- 4 kašike maslinovog ulja,
- 2 kašike ačeto balsamika ili limunov sok
Priprema:
1. Kus-kus staviti u činiju, preliti kipućom vodom, poklopiti i ostaviti da se namače pet minuta.
2. Zatim promešati viljuškom i ostaviti otklopljeno da se sasvim ohladi.
3. Crveni luk, kisele krastavce i beli luk sitno iseckati, pa ih dodati kus kusu, posoliti, pobiberiti i zaliti maslinovim uljem i ačetom balsamikom.
4. Sve fino promešati i poslužiti.
5. Salata može da se pripremi par sati pre služenja. U tom slučaju je treba poklopiti i ostaviti u frižideru.
6. Poslužiti uz sve vrste pečenog mesa.