Recept dana: Brzinski zimski kolač
Jednostavan i sočan, ovaj se ukusni kolač jednostavno topi u ustima.
Sastojci:
(Za biskvit):
- 350 ml sveže ceđenog soka od pomorandže,
- 4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka,
- 120 g šećera,
- 2 kesice vanil šećera,
- narendana korica dve pomorandže,
- 180 g pečenih mlevenih oraha,
- 100 g oštrog brašna,
- 2 kašike tamnog gorkog kakaoa,
- kesica praška za pecivo,
- 100 ml ulja
(Za fil):
- 100 g posne čokolade,
- 2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka (plus, malo za premazivanje biskvita),
- 120 g posnog mlevenog keksa,
- kesica vanilin šećera,
- 150 ml sveže ceđenog soka od pomorandže
Priprema:
1. Pomorandže dobro oprati i narendati koricu, a zatim iscediti ukupno 500 ml soka (potrebno otprilike četiri sočne pomorandže srednje veličine).
2. Orahe staviti u tiganj i prepržiti na srednjoj vatri desetak minuta i pritom pripaziti da ne zagore.
3. Pečene orahe prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. Samleti 180 grama, a ostatak oraha naseckati za posipanje.
4. U posudu nasuti 350 ml soka od pomorandže, dodati pekmez od šipka, šećer i vanil šećer, koricu pomorandže, mlevene orahe i prosejane praškaste sastojke.
5. Sve dobro promešati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mešanje.
6. Smesu izliti u pleh obložen pek papirom i peći na 180 stepeni oko pola sata. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti.
7. Prohlađen premazati u tankom sloju šipkovim pekmezom kako se fil ne bi odvajao.
8. Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu s pekmezom.
9. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks, sok i vanilin šećer, pa dodati u prethodnu smesu i sve fino sjediniti.
10. Fil naneti na biskvit i posuti seckanim pečenim orasima.
11. Kolač seći na kocke, a može da se služi topao ili ohlađen.