Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Brzinski zimski kolač

08.03.2018. 16:10 16:16
Piše:
Foto: pixabay.com

Jednostavan i sočan, ovaj se ukusni kolač jednostavno topi u ustima.

Sastojci:

(Za biskvit):

- 350 ml sveže ceđenog soka od pomorandže,

- 4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka,

- 120 g šećera,

- 2 kesice vanil šećera,

- narendana korica dve pomorandže,

- 180 g pečenih mlevenih oraha,

- 100 g oštrog brašna,

- 2 kašike tamnog gorkog kakaoa,

- kesica praška za pecivo,

- 100 ml ulja

(Za fil):

- 100 g posne čokolade,

- 2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka (plus, malo za premazivanje biskvita),

- 120 g posnog mlevenog keksa,

- kesica vanilin šećera,

- 150 ml sveže ceđenog soka od pomorandže

 Priprema:

1. Pomorandže dobro oprati i narendati koricu, a zatim iscediti ukupno 500 ml soka (potrebno otprilike četiri sočne pomorandže srednje veličine).

2. Orahe staviti u tiganj i prepržiti na srednjoj vatri desetak minuta i pritom pripaziti da ne zagore.

3. Pečene orahe prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. Samleti 180 grama, a ostatak oraha naseckati za posipanje.

4. U posudu nasuti 350 ml soka od pomorandže, dodati pekmez od šipka, šećer i vanil šećer, koricu pomorandže, mlevene orahe i prosejane praškaste sastojke.

5. Sve dobro promešati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mešanje.

6. Smesu izliti u pleh obložen pek papirom i peći na 180 stepeni oko pola sata. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti.

7. Prohlađen premazati u tankom sloju šipkovim pekmezom kako se fil ne bi odvajao.

8. Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu s pekmezom.

9. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks, sok i vanilin šećer, pa dodati u prethodnu smesu i sve fino sjediniti.

10. Fil naneti na biskvit i posuti seckanim pečenim orasima.

11. Kolač seći na kocke, a može da se služi topao ili ohlađen.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Varivo od sočiva

Recept dana: Varivo od sočiva

07.03.2018. 20:19 20:27
Recept dana: Salata od tunjevine

Recept dana: Salata od tunjevine

02.03.2018. 10:34 10:37