Рецепт дана: Брзински зимски колач
Једноставан и сочан, овај се укусни колач једноставно топи у устима.
Састојци:
(За бисквит):
- 350 мл свеже цеђеног сока од поморанџе,
- 4 супене кашике домаћег пекмеза од шипка,
- 120 г шећера,
- 2 кесице ванил шећера,
- нарендана корица две поморанџе,
- 180 г печених млевених ораха,
- 100 г оштрог брашна,
- 2 кашике тамног горког какаоа,
- кесица прашка за пециво,
- 100 мл уља
(За фил):
- 100 г посне чоколаде,
- 2-3 кашике домаћег пекмеза од шипка (плус, мало за премазивање бисквита),
- 120 г посног млевеног кекса,
- кесица ванилин шећера,
- 150 мл свеже цеђеног сока од поморанџе
Припрема:
1. Поморанџе добро опрати и нарендати корицу, а затим исцедити укупно 500 мл сока (потребно отприлике четири сочне поморанџе средње величине).
2. Орахе ставити у тигањ и препржити на средњој ватри десетак минута и притом припазити да не загоре.
3. Печене орахе пребацити у крпу и протрљати како би спала кожица. Самлети 180 грама, а остатак ораха насецкати за посипање.
4. У посуду насути 350 мл сока од поморанџе, додати пекмез од шипка, шећер и ванил шећер, корицу поморанџе, млевене орахе и просејане прашкасте састојке.
5. Све добро промешати и сјединити. На крају у танком млазу додати уље уз стално мешање.
6. Смесу излити у плех обложен пек папиром и пећи на 180 степени око пола сата. Печен бисквит извадити и прохладити.
7. Прохлађен премазати у танком слоју шипковим пекмезом како се фил не би одвајао.
8. На лаганој ватри отопити чоколаду помешану с пекмезом.
9. У посебној посуди добро измешати млевени кекс, сок и ванилин шећер, па додати у prеthodnu смесу и све фино сјединити.
10. Фил нанети на бисквит и посути сецканим печеним орасима.
11. Колач сећи на коцке, а може да се служи топао или охлађен.