Recept dana: Lovačke gomboce
Ako su vam kojim slučajem (mada je to gotovo nemoguće) dosadile „klasične“ gomboce, vreme je probate ove, primpremljene „po lovački“, kojima slast daje sok od pečenja...
Sastojci:
- puter za prženje,
- peršun,
- pekmez od šljiva ili šljive
Za testo:
- 600 g krompira,
- 2 kašike pšeničnog griza,
- 3 kašike rastopljenog putera,
- 2 velika jajeta,
- brašno
Za fil:
- 200 g slanine,
- glavica luka,
- čen belog luka
Priprema:
1. Skuvati krompir i ostaviti ga da se ohladi, pa ga potom oljuštiti.
2. Prodinstati luk i beli luk u tiganju, pa dodati slaninu, a zatim posoliti i pobiberiti. Višak ulja sačuvati.
3. Propasirati krompir i pomešati ga zatim s jajima, puterom, uljem od pečenja, pa sve zajeno posoliti.
4. Dodati pšenični griz i zatim umesiti testo. Ako je potrebno, dodati još brašna.
5. Tresto razvaljati oklagijom, pa ga potom iseći na kvadrater, napuniti filom i na kraju oblikovati loptice.
6. Pleh obložiti papirom za pečenje, namastiti ga, pa poređati knedle.
7. Peći oko 45 minuta na 180 stepeni.
8. Posuti peršunom i poslužiti s pekmezom od šljiva.