Рецепт дана: Ловачке гомбоце
Ако су вам којим случајем (мада је то готово немогуће) досадиле „класичне“ гомбоце, време је пробате ове, примпремљене „по ловачки“, којима сласт даје сок од печења...
Састојци:
- путер за пржење,
- першун,
- пекмез од шљива или шљиве
За тесто:
- 600 г кромпира,
- 2 кашике пшеничног гриза,
- 3 кашике растопљеног путера,
- 2 велика јајета,
- брашно
За фил:
- 200 г сланине,
- главица лука,
- чен белог лука
Припрема:
1. Скувати кромпир и оставити га да се охлади, па га потом ољуштити.
2. Продинстати лук и бели лук у тигању, па додати сланину, а затим посолити и побиберити. Вишак уља сачувати.
3. Пропасирати кромпир и помешати га затим с јајима, путером, уљем од печења, па све зајено посолити.
4. Додати пшенични гриз и затим умесити тесто. Ако је потребно, додати још брашна.
5. Тресто разваљати оклагијом, па га потом исећи на квадратер, напунити филом и на крају обликовати лоптице.
6. Плех обложити папиром за печење, намастити га, па поређати кнедле.
7. Пећи око 45 минута на 180 степени.
8. Посути першуном и послужити с пекмезом од шљива.