Predstavljen roman Đorđa Pisareva „U kuhinji sa Zevsom”
Motiv kuvanja je u romanu Đorđa Pisareva ’U kuhinji sa Zevsom’ metafora za pisanje i život: pisati o životu i živeti za pisanje.
„Kuvanje je i nenametljivo simboličko iskustvo o tome kako živeti dok se piše i kako pisati ako se piše o životu koji se istinski duboko proživljava. Uz priložene recepte - književne i gastronomske – vidi se kako gorki recepti iskustva pomažu da ne skončamo sasvim od istine”, reči su književnog kritičara prof. dr Dobrivoja Stanojevića izgovorene sinoć u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu na promociji nove knjige Đorđa Pisareva objavljene u „Agorinoj” biblioteci „Kalendar”.
O fantazmagoriji kojom poznati novosadski književnik bezmalo utemeljuje novi mogući žanr – kuvarski roman, govorili su i pisac Franja Petrinović, kao i urednik „Agore” Nenad Šaponja, po kome „U kuhinji sa Zevsom” nudi neobičan, drugačiji prozni pogled na svet, ali ostaje na tragu koncentričnih krugova kojima Pisarev piše „baveći se svojim opsesivnim literarnim temama u kojima se osećaju i miris i ukus Novog Sada”. Za samog autora, njegov novi roman je svedočenje o spoznaji da planeta Zemlja više nije tera inkognita, naprotiv: moramo se vratiti Čoveku i otkriti i druge, još uvek neznane unutrašnje svetove.
Ali, naravno, ne ogoljeno, autistično, sa hiljadusatnim direktnim prenosom u novom-starom “proznom rijalitiju” kakve danas ispisuju “statusni” pisci, nego predočiti junaka kao dragoceni mikrokosmos, predočiti svet koji tek treba otkriti ploveći unutrašnjim morima duše i pronaći zadovoljstvo u majstorskom, zavodljivom tekstu.
M. S.