Recept dana: Štrudla s višnjama
Što se štrudle tiče, do sada nije zabeleženo da je neko ne voli. Još ako je s višnjama...
Sastojci:
– 2 dl mleka,
– 2 dl ulja,
– 2 dl vode,
– 10 kašika šećera,
– kašičica soli,
– kvasac,
– kora i sok od jednog limuna,
– 900 g mekog brašna,
– kilogram višanja,
– 200 g čokolade za kuvanje,
– 100 g mlevenog keksa,
– 250 g šećera,
– šolja mleka,
– 3 kašike ulja,
– 100 g šećera u prahu
Priprema:
1. Kvasac otopiti u mlakom mleku, pa dodati vodu, ulje, so, 10 kašika šećera, sok i rendanu koru limuna.
2. Postepeno dodati brašno i zamesiti glatko testo, ostaviti da odstoji sat vremena na toplom.
3. Nakon toga testo podeliti na četri dela i ostaviti da odstoji još pola sata.
4. Za fil pomešati višnje, keks i 250 g šećera.
5. Razviti testo tako da bude debljine oko pola centimetra, nafilovati i posuti preko fila rendanu čokoladu.
6. Uviti štrudle i poređati ih u podmazan pleh.
7. Svaku štrudlu premazati mešavom šolje mleka i tri kašike ulja, pa ostaviti još pola sata da narastu.
8. Peći oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.