Рецепт дана: Штрудла с вишњама
Што се штрудле тиче, до сада није забележено да је неко не воли. Још ако је с вишњама...
Састојци:
– 2 дл млека,
– 2 дл уља,
– 2 дл воде,
– 10 кашика шећера,
– кашичица соли,
– квасац,
– кора и сок од једног лимуна,
– 900 г меког брашна,
– килограм вишања,
– 200 г чоколаде за кување,
– 100 г млевеног кекса,
– 250 г шећера,
– шоља млека,
– 3 кашике уља,
– 100 г шећера у праху
Припрема:
1. Квасац отопити у млаком млеку, па додати воду, уље, со, 10 кашика шећера, сок и рендану кору лимуна.
2. Постепено додати брашно и замесити глатко тесто, оставити да одстоји сат времена на топлом.
3. Након тога тесто поделити на четри дела и оставити да одстоји још пола сата.
4. За фил помешати вишње, кекс и 250 г шећера.
5. Развити тесто тако да буде дебљине око пола центиметра, нафиловати и посути преко фила рендану чоколаду.
6. Увити штрудле и поређати их у подмазан плех.
7. Сваку штрудлу премазати мешавом шоље млека и три кашике уља, па оставити још пола сата да нарасту.
8. Пећи око 35 минута у рерни загрејаној на 200 степени.