Sajam zimnice na Spensu: Kao iz maminog špajza
Sajam zimnice u centralnom holu Spensa, ispred Gradske kafane, koji je počeo u utorak, biće otvoren svakog dana od 8 do 21 sat do subote, 11. novembra.
Pedesetak tezgi nudi proizvode pripremljene po originalnim receptima domaće kuhinje koje se ne mogu naći u slobodnoj prodaji, ali i narodne rukotvorine, pčelinje proizvode, vina, rakije, čajeve, prirodnu kozmetiku i nakit.
Cene su, kako kažu proizvođači, u skladu sa kvalitetom, pa se standardna tegla blagog ili ljutog ajvara može kupiti za 700 dinara, a mala za 380, domaći sok od paradajza za 120, kilogram kečapa za 135, đuveč za 150, dok je salata od cvekle 110 dinara. Yem od izuzetno slatke šljive požegače, kojoj je dodato manje od deset odsto šećera, staje 250 odnosno 500 dinara, u zavisnosti od gramaže, pekmez od kajsije ili ručno branog šipurka sa Jahorine je između 350 i 600, a slatko od dunje košta od 200 do 300 dinara. U bogatoj ponudi su i specijaliteti koji se ne sreću svakog dana: ajvar od zelene paprike, vrganji u marinadi, yem od drenka, kompot od nektarine ili divlje kupine. Svi su proizvedeni na tradicionalan način, bez dodatka konzervansa, aditiva, veštačkih boja i aroma, od svežih plodova sa geografskim poreklom, pa su, tvrde, više lek nego hrana.
Za mnoge proizvođače, koji su došli iz različitih delova Srbije, ovo je prilika ne samo da što više prodaju nego i da steknu redovne mušterije, pa mnogi od njih nude robu na rate i isporučuju je na kućnu adresu.
Kako kažu prodavci, u prepodnevnim satima je znatno manji promet nego poslepodne i uveče, kad posetioci uz razgledanje šarolikih tezgi mogu da prate muzičko-plesni program. To je idealna prilika za njih i da nabave lep poklon, s obzirom na to da kreće sezona slava.
S. Milačić