Сајам зимнице на Спенсу: Као из маминог шпајза
Сајам зимнице у централном холу Спенса, испред Градске кафане, који је почео у уторак, биће отворен сваког дана од 8 до 21 сат до суботе, 11. новембра.
Педесетак тезги нуди производе припремљене по оригиналним рецептима домаће кухиње које се не могу наћи у слободној продаји, али и народне рукотворине, пчелиње производе, вина, ракије, чајеве, природну козметику и накит.
Цене су, како кажу произвођачи, у складу са квалитетом, па се стандардна тегла благог или љутог ајвара може купити за 700 динара, а мала за 380, домаћи сок од парадајза за 120, килограм кечапа за 135, ђувеч за 150, док је салата од цвекле 110 динара. Yеm од изузетно слатке шљиве пожегаче, којој је додато мање од десет одсто шећера, стаје 250 односно 500 динара, у зависности од грамаже, пекмез од кајсије или ручно браног шипурка са Јахорине је између 350 и 600, а слатко од дуње кошта од 200 до 300 динара. У богатој понуди су и специјалитети који се не срећу сваког дана: ајвар од зелене паприке, вргањи у маринади, yеm од дренка, компот од нектарине или дивље купине. Сви су произведени на традиционалан начин, без додатка конзерванса, адитива, вештачких боја и арома, од свежих плодова са географским пореклом, па су, тврде, више лек него храна.
За многе произвођаче, који су дошли из различитих делова Србије, ово је прилика не само да што више продају него и да стекну редовне муштерије, па многи од њих нуде робу на рате и испоручују је на кућну адресу.
Како кажу продавци, у преподневним сатима је знатно мањи промет него послеподне и увече, кад посетиоци уз разгледање шароликих тезги могу да прате музичко-плесни програм. То је идеална прилика за њих и да набаве леп поклон, с обзиром на то да креће сезона слава.
С. Милачић