Recept dana: Raviole punjene bundevom
Kombinacija pirea od pečene bundeve i kremastog sira fantastično je punjenje za jastučiće od domaćeg testa, kojima je najbolji „začin“ mirisna slanina.
Sastojci:
Za testo:
- 400 g mekog brašna,
- 3 velika jajeta,
- kašika ulja,
- malo soli
Za fil:
- 250 g bundeve,
- 40 g parmezana,
- 150 g kremastog sira,
- vlašac,
- so i biber
Za sos:
- 100 g slanine,
- začinsko bilje,
- glavica luka,
- puter,
- 2 dl supe,
- 1/2 kašičice jestivog skroba,
- parmezan
Priprema:
1. Pomešati sastojke za testo i mesiti oko deset minuta, pa ga zamotati u krpu.
2. Bundevu prepoloviti, preliti maslinovim uljem, pa stavite na pleh za pečenje obložen papirom i peći oko 45 minuta na 180 stepeni.
3. Bundevu izdubiti kašikom, pa izgnječiti u pire, dodati parmezan, seckani vlašac, so i biber.
4. Razvaljati testo na debljinu od oko 2 milimetra.
5. Iseći ga na pravougaonike, pa na sredinu svakog staviti fil.
6. Potom svaki pravougaonik navlažiti vodom, pa spojiti krajeve i ostaviti da se kratko suše.
7. Na puteru propržiti luk i slaninu, dodati supu pomešanu sa skrobom i začine. Kratko kuvati, pa preliti preko raviola i na kraju posuti parmezanom.