ZDRAVO NE MORA DA BUDE ZDRAVO Ovih šest namirnica neće vam pomoći da smršate
Iako se neka hrana smatra zdravom i hranljivom, ona možda nije uvek optimalan izbor za gubitak težine.
Nutricionistkinja Ilana Mulštajn govorila je za „Foks njuz didžital” o određenim namirnicama koje mogu negativno uticati na vaš proces mršavljenja.
Napomenula je da je moguće jesti zdravu hranu, a i dalje biti gojazan - što nije zdravo za vaše celokupno telo, posebno ako pokušavate da smršate.
Stoga je pojasnila kojih šest zdravih namirnica zapravo ne pomaže da smršate.
Granola i ovas - Ljudi smatraju da su ovo posebno zdravi, ali ove žitarice su obično prelivene puterom od orašastih plodova, uljima, javorovim sirupom, medom, čokoladnim čipsom i kokosom. Šolja granole može imati 600 kalorija, a čak i mrvica granole može dodati do 200 kalorija, kaže Mulštajn.
Dok hrana na bazi ovsa može dobro da funkcioniše za ljude koji su fizički aktivni, ona možda nije najbolji izbor za one koji žele da izgube težinu. Mulštajn preporučuje uparivanje ovsenih recepata sa jogurtom ili proteinskim prahom za optimalniji obrok.
Maslac od orašastih plodova "nije izvor proteina", iako celi orasi sadrže proteine, rekao je nutricionista. Mogu se koristiti za dodavanje ukusa ili zdrave masti receptima kao što su preliv za salatu ili smutiji, rekla je ona.
Čia semenke – grickalice na bazi semena poput pudinga od čia semena postale su popularne kao opcija za zdrav doručak. Međutim, mogu se pripremiti sa zaslađivačima kao što su med, javorov sirup i kokosovo mleko, što ih čini veoma kaloričnim sa niskim sadržajem proteina, otkrila je Mulštajn.
Avokado – Iako je avokado dobro poznat po tome što je bogat zdravim mastima, ako ga konzumirate previše, to može ugroziti vaše ciljeve gubitka težine. Prema Mulštajnu, većini žena treba samo jedan avokado dnevno.
Hleb od kiselog testa – Iako kiselo testo ima neke dobre kvalitete, jer je fermentisano i može imati niži glikemijski indeks, Mulštajn je primetila da „i dalje ima kalorija“.
„To zaista ne pomaže u gubitku težine“, rekla je ona, napominjući da je to poslednja stvar koju ljudi misle da je problem jer se prodaje kao zdrava hrana.
Pesto sos može biti ukusan začin za salate, povrće i druga jela, ali se obično pravi sa "puno maslinovog ulja, puno parmezana i puno pinjola", upozorio je Mulštajn.
Nutricionistkinja preporučuje da recept za pesto, umesto sirom i orašastim plodovima, razblažite limunovim sokom ili grčkim jogurtom.