ЗДРАВО НЕ МОРА ДА БУДЕ ЗДРАВО Ових шест намирница неће вам помоћи да смршате
Иако се нека храна сматра здравом и хранљивом, она можда није увек оптималан избор за губитак тежине.
Нутриционисткиња Илана Мулштајн говорила је за „Фокс њуз диџитал” о одређеним намирницама које могу негативно утицати на ваш процес мршављења.
Напоменула је да је могуће јести здраву храну, а и даље бити гојазан - што није здраво за ваше целокупно тело, посебно ако покушавате да смршате.
Стога је појаснила којих шест здравих намирница заправо не помаже да смршате.
Гранола и овас - Људи сматрају да су ово посебно здрави, али ове житарице су обично преливене путером од орашастих плодова, уљима, јаворовим сирупом, медом, чоколадним чипсом и кокосом. Шоља граноле може имати 600 калорија, а чак и мрвица граноле може додати до 200 калорија, каже Мулштајн.
Док храна на бази овса може добро да функционише за људе који су физички активни, она можда није најбољи избор за оне који желе да изгубе тежину. Мулштајн препоручује упаривање овсених рецепата са јогуртом или протеинским прахом за оптималнији оброк.
Маслац од орашастих плодова "није извор протеина", иако цели ораси садрже протеине, рекао је нутрициониста. Могу се користити за додавање укуса или здраве масти рецептима као што су прелив за салату или смутији, рекла је она.
Чиа семенке – грицкалице на бази семена попут пудинга од чиа семена постале су популарне као опција за здрав доручак. Међутим, могу се припремити са заслађивачима као што су мед, јаворов сируп и кокосово млеко, што их чини веома калоричним са ниским садржајем протеина, открила је Мулштајн.
Авокадо – Иако је авокадо добро познат по томе што је богат здравим мастима, ако га конзумирате превише, то може угрозити ваше циљеве губитка тежине. Према Мулштајну, већини жена треба само један авокадо дневно.
Хлеб од киселог теста – Иако кисело тесто има неке добре квалитете, јер је ферментисано и може имати нижи гликемијски индекс, Мулштајн је приметила да „и даље има калорија“.
„То заиста не помаже у губитку тежине“, рекла је она, напомињући да је то последња ствар коју људи мисле да је проблем јер се продаје као здрава храна.
Песто сос може бити укусан зачин за салате, поврће и друга јела, али се обично прави са "пуно маслиновог уља, пуно пармезана и пуно пињола", упозорио је Мулштајн.
Нутриционисткиња препоручује да рецепт за песто, уместо сиром и орашастим плодовима, разблажите лимуновим соком или грчким јогуртом.