RAJSKA BILJKA JE ČUDOTVORNA! Evo zbog čega treba da pijete sok od paradajza svaki dan!
Paradajz sadrži vitamin C, šolja čistog soka od paradajza zadovoljava čak 74% dnevnih potreba za ovim važnim antioksidansom i vitamin K, kao i mineral kalijum.
Studija je objavljena u "Microbiology Spectrumu", časopisu Američkog društva za mikrobiologiju, a Džeongmin Song, jedna od učesnica istraživanja, ističe da je cilj istraživanja bio da se otkrije sposobnost paradajza i soka od paradajza da ubiju crevne patogene, uključujući salmonelu, identifikujući antimikrobne peptide kao ključni faktor.
Nakon potvrde da sok od paradajza zaista eliminiše salmonelu, istraživači su analizirali genom paradajza kako bi identifikovali antimikrobne peptide.
Četiri potencijalna antimikrobna peptida su testirana, a dva su se pokazala delotvorna protiv "Salmonelle Typhi." Otkriće je ključno jer ova dva peptida mogu oštetiti bakterijsku membranu, pružajući prirodnu odbranu protiv patogena.Istraživački tim je takođe sproveo testove na varijantama salmonele koje se često javljaju, proučavajući kako deluju antimikrobni peptidi. Zaključak studije ukazuje na to da sok od paradajza nije samo efikasan u eliminaciji "Salmonelle Typhi", već i drugih bakterija koje mogu ugroziti zdravlje probavnog i urinarnog trakta.
Nadaju se da će rezultati ovog istraživanja podstaći širu javnost, naročito decu i tinejdžere, da konzumiraju više paradajza, kao i drugog voća i povrća, koje će im pružiti prirodne antibakterijske benefite.
Paradajz spada u jedno od najzdravijih namirnica na svetu, te nije neobično zašto je sok od paradajza toliko zdrav.
Paradajz sadrži vitamin C, šolja čistog soka od paradajza zadovoljava čak 74% dnevnih potreba za ovim važnim antioksidansom i vitamin K, kao i mineral kalijum. Međutim, njegov najpoznatiji sastojak je likopen, antioksidans i karotenoid koji paradajzu daje karakterističnu crvenu boju.
Likopen je odličan saveznik u borbi protiv upala i tumora jer sprečava oštećenja izazvana slobodnim radikalima.
Istraživanja su pokazala da je ovaj antioksidans dvostruko snažniji od, na primer, beta-karotena iz šargarepe. Sok od paradajza je čak zdraviji od samog ploda upravo zato što se mešanjem razbijaju ćelijski zidovi, pa se oslobađa još više likopena.
1. Pomaže kod hipertenzije i čuva zdravlje srca
Ako patite od visokog krvnog pritiska, svakako bi trebalo da svakodnevno konzumirate svež sok od paradajza. Naime, deluje tako što snižava krvni pritisak.
Više od 500 ljudi starosti između 20 i 74 godine učestvovalo je u japanskoj studiji koja je trajala godinu dana.
Kod 20 odsto onih koji su svaki dan popili čašu soka od paradajza primetno je pao pritisak.
Pored toga, paradajz je bogat vitaminom B6, koji snižava nivoe homocisteina, aminokiseline koja oštećuje krvne sudove i srce.
2. Značajno smanjuje rizik od moždanog udara
Jedna finska studija u kojoj je proučavano više od hiljadu muškaraca između 46 i 65 godina tokom 12 godina pokazala je da su oni subjekti koji su imali veći nivo likopena imali 55 odsto manji rizik od moždanog udara.
Upravo likopen kao moćan antioksidans sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, što znači da njegovom konzumacijom pomažete u očuvanju krvnih sudova.
Pored smanjenog rizika od moždanog udara kod muškaraca sa povišenim nivoom likopena, rizik od srčanog udara je takođe značajno manji.
3. Otklanja problem lošeg varenja
Ako imate problema sa zatvorom, uzmite ovaj prirodni laksativ!
Sok od paradajza je bogat vlaknima (2/3 šolje soka sadrži oko 4 g dijetalnih vlakana), pa stimuliše probavni sistem i može vam pomoći kod otežanog varenja.
Zahvaljujući vlaknima i obilju hranljivih materija, ovaj sok je odličan za zdravlje crevne mikroflore.
4. Za brzo obnavljanje ćelija kože
Sok od paradajza je odličan napitak za brzo obnavljanje ćelija kože. Zahvaljujući bogatstvu vitamina C, ovaj sok ima antiinflamatorno dejstvo i stimuliše stvaranje kolagena.
Upravo zato je odličan za sve one koji žele da poboljšaju zdravlje svoje kože i postignu njen mladalački izgled.
Studija je objavljena u "Mikrobiolodži spektrumu", časopisu Američkog društva za mikrobiologiju, a Džeongmin Song, jedna od učesnica istraživanja, ističe da je cilj istraživanja bio da se otkrije sposobnost paradajza i soka od paradajza da ubiju crevne patogene, uključujući salmonelu, identifikujući antimikrobne peptide kao ključni faktor.
Nakon potvrde da sok od paradajza zaista eliminiše salmonelu, istraživači su analizirali genom paradajza kako bi identifikovali antimikrobne peptide.
Četiri potencijalna antimikrobna peptida su testirana, a dva su se pokazala delotvorna protiv "Salmonelle Typhi." Otkriće je ključno jer ova dva peptida mogu oštetiti bakterijsku membranu, pružajući prirodnu odbranu protiv patogena.Istraživački tim je takođe sproveo testove na varijantama salmonele koje se često javljaju, proučavajući kako deluju antimikrobni peptidi. Zaključak studije ukazuje na to da sok od paradajza nije samo efikasan u eliminaciji "Salmonelle Typhi", već i drugih bakterija koje mogu ugroziti zdravlje probavnog i urinarnog trakta.
Nadaju se da će rezultati ovog istraživanja podstaći širu javnost, naročito decu i tinejdžere, da konzumiraju više paradajza, kao i drugog voća i povrća, koje će im pružiti prirodne antibakterijske benefite.
Likopen je odličan saveznik u borbi protiv upala i tumora jer sprečava oštećenja izazvana slobodnim radikalima.
Istraživanja su pokazala da je ovaj antioksidans dvostruko snažniji od, na primer, beta-karotena iz šargarepe. Sok od paradajza je čak zdraviji od samog ploda upravo zato što se mešanjem razbijaju ćelijski zidovi, pa se oslobađa još više likopena.
5. Pomaže u zdravom gubitku težine
Pošto je bogat vlaknima, sok od paradajza takođe pomaže kod zdravog gubitka težine.
Vlakna, naime, ne samo da podstiču peristaltiku creva, već i produžavaju osećaj sitosti, pa nestaje i osećaj žudnje za hranom.
Ovaj sok takođe sprečava zadržavanje viška vode u telu, zahvaljujući kalijumu.
Ovaj važan elektrolit, zajedno sa natrijumom, pomaže u regulisanju zadržavanja tečnosti.
6. Smanjuje prekomernu kiselost tela
Ako želite da smanjite prekomernu kiselost organizma (koja pogoduje pojavi reume i ateroskleroze), jedite sirovi paradajz i pijte sveže ceđeni sok od paradajza.
Kada znamo da povećana kiselost organizma dovodi do najtežih bolesti, sok od paradajza postaje hit-napitak za zdravlje.
7. Čisti telo od toksina
Sok od paradajza sadrži sumpor i prirodni hlor koji stimulišu rad bubrega i jetre.
Dok hlor pomaže jetri i bubrezima da pravilno funkcionišu, sumpor štiti ove organe od infekcije i upale.
Zahvaljujući tome što pomaže rad ovih organa, koji su ključni za detoksikaciju, sok od paradajza podstiče čišćenje organizma od toksina, prenosi atma.hr.