Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OTKRIJTE SVE ZDRAVSTVENE PREDNOSTI JAGODA Od srca do vida

25.04.2025. 10:54 11:05
Piše:
Izvor:
Krstarica
јагоде
Foto: Pexels

Jagode su pravi dragulji proleća slatke, mirisne i bogate hranljivim materijama.

Ove male bobice koje rastu na zemlji sadrže esencijalne nutrijente, vlakna, vitamin C, folnu kiselinu, kalijum, kao i male količine gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora, selena, vitamina B, K i E.

Iako su prirodno slatke, jagode imaju nizak glikemijski indeks i ne izazivaju nagli porast šećera u krvi, što ih čini idealnim za ljude koji žele da vode zdravu ishranu.

Antioksidansi koje sadrže mogu biti odgovorni za ovaj efekat, dok redovna konzumacija može poboljšati nivo šećera u krvi, pokazala je studija objavljena u magazinu Antioksidanti i Nutrijenti.

Jagode nisu samo ukusne, već i korisne za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Prema studiji objavljenoj u Journal of Molecular Sciences, namirnice bogate vitaminom C, poput jagoda, mogu pomoći u održavanju zdravlja srca jer vitamin C inhibira oksidaciju LDL (lošeg) holesterola, što smanjuje rizik od ateroskleroze.

Flavonoidi u jagodama igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga, kažu naučnici. Ove moćne biljke imaju protivupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti i raka. Konzumacija jagoda redovno može smanjiti propadanje mozga i poboljšati funkcije pamćenja.

Jagode su bogate vlaknima, a jedna šoljica ovog voća sadrži oko 3 grama topivih i netopivih vlakana. Topiva vlakna pomažu u lakšoj probavi, jer nakupljaju vodu u probavnom traktu i olakšavaju razgradnju nutrijenata. Netopiva vlakna pomažu u formiranju čvrste stolice, čime se ubrzava prolazak kroz creva.

Zanimljivo je da jagode mogu pomoći u prevenciji starosne makularne degeneracije, koja je jedan od najčešćih uzroka slepila kod starijih osoba. 

Studija je pokazala da konzumacija tri ili više porcija voća dnevno može smanjiti rizik od ovog oboljenja za čak 36%. Veruje se da ovaj efekat ima elaginska kiselina, antioksidans koji se nalazi u jagodama.

Konzumirajte sveže ili smrznute jagode

Kako bi se iskoristile sve ove prednosti, važno je jesti sveže ili smrznute jagode, jer prerađeno voće često gubi nutritivne vrednosti. S obzirom na to da su sada u punoj sezoni, idealno je uključiti jagode u svoju svakodnevnu ishranu. Možete ih uživati samostalno, kao užinu, ili ih dodati u doručak, smutije ili salate.

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar
(VIDEO) EVO KAKO DA VAM JAGODE OSTANU SVEŽE ŠTO DUŽE Pogledajte vrhunski trik sa teglom i frižiderom
јагоде

(VIDEO) EVO KAKO DA VAM JAGODE OSTANU SVEŽE ŠTO DUŽE Pogledajte vrhunski trik sa teglom i frižiderom

11.04.2025. 18:39 18:45
SKIDANJE FLEKE OD JAGODE SA OMILJENE MAJICE Evo rešenja!

SKIDANJE FLEKE OD JAGODE SA OMILJENE MAJICE Evo rešenja!

16.05.2024. 10:07 10:34