Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POJEDINA HRANA UBRZAVA STARENJE Ove namirnice mogu da vam dodaju preko dve godine

25.10.2024. 19:35 19:45
Piše:
храна
Foto: Ilustracija pixabay

Namirnice koje svakodnevno jedemo igraju ključnu ulogu u našem zdravlju, a neke od njih mogu čak ubrzati proces starenja.

Istraživanja su pokazala vezu između popularnih dijeta i starenja.

Mediteranska ishrana, na primer, usporava starenje, dok su hrana bogata antioksidansima i hranljivim materijama, poput vitamina E i kolina (zdravi orašasti plodovi, jaja i riba), korisne za kognitivno zdravlje.

Međutim, postoje određene namirnice koje mogu ubrzati starenje.

Dijetetičarka Rilejn Bruks ističe da hrana bogata šećerom, mastima, solju, konzervansima i drugim hemijskim spojevima može izazvati upale koje negativno utiču na naš DNK i dovode do starenja.

 

Kafa

Iako je kafa omiljeni napitak s brojnim zdravstvenim prednostima, prekomerna konzumacija (više od šest šolja dnevno) povezana je sa smanjenim volumenom mozga i 53% većim rizikom od demencije.

Istraživanja sugerišu da svakih 100 miligrama kofeina (ekvivalent jednoj šolji kafe) može dovesti do ubrzanog starenja od 2,4 godine.

 

Mlečni proizvodi

Iako konzumacija mleka može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i raka debelog creva, sve više istraživanja ukazuje na negativne posledice mlečnih proizvoda.

Punomasno mleko posebno je problematično, jer se povezuje sa višim stopama raka prostate i Parkinsonove bolesti, kao i ubrzanim kognitivnim opadanjem kod starijih osoba.

 

Začinjena hrana

Prekomerno korišćenje začina može povećati rizik od demencije. Istraživanje starijih Kineza pokazalo je da su oni koji su redovno konzumirali više od 50 grama čilija dnevno imali lošije rezultate u kognitivnim testovima u poređenju s onima koji su jeli manje začinjenu hranu.

 

Slana hrana

Visok unos soli može povećati krvni pritisak, što je povezano sa većim rizikom od moždanog udara, srčanih bolesti i hroničnih stanja povezanih sa starenjem. Dijetetske smernice preporučuju ograničenje unosa natrijuma na 2.300 miligrama dnevno, ali većina Amerikanaca konzumira 50% više zbog prisutnosti natrijuma u raznim namirnicama, od začina do prerađenih sireva.

 

Ugljeni hidrati

Iako dijete s visokim sadržajem proteina i niskim udelom ugljenih hidrata mogu ubrzati starenje organa, istovremeno mogu poboljšati funkciju mozga. Ugljeni hidrati pokreću upalnu reakciju koja negativno utiče na zdravlje, ali dijetetičarka Brooks ne preporučuje potpuno izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane, već naglašava važnost balansa.

 

Veštački zaslađivači


Razmislite o izbegavanju dijetalnih gaziranih pića. Konzumacija jednog dijetalnog gaziranog napitka dnevno povezana je s povećanim rizikom od demencije, dok veća upotreba veštačkih zaslađivača može dovesti do većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar.

Izvor:
Alo.rs
Autor:
Pošaljite komentar
OVO ŽENE POČINJU DA RADE KADA UOČE DA STARE Dame čine ovo nesvesno otkrivajući da im je starenje teret
жена

OVO ŽENE POČINJU DA RADE KADA UOČE DA STARE Dame čine ovo nesvesno otkrivajući da im je starenje teret

09.10.2024. 11:14 11:28
NAJNOVIJA STUDIJA GENETIČARA OTKRIVA Starenje nije kontinuirano EVO U KOJIM DECENIJAMA JE UBRZANO

NAJNOVIJA STUDIJA GENETIČARA OTKRIVA Starenje nije kontinuirano EVO U KOJIM DECENIJAMA JE UBRZANO

16.08.2024. 10:43 10:53