Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OD KUHINJE DO LEKARSKE ORDINACIJE Istina o začinima koji mogu produžiti život

12.02.2025. 09:29 09:41
зачини
Foto: Pixabay.com

Začini su deo naše ishrane hiljadama godina – prosto nam je prirodno da dodamo bibera u jelo, pijuckamo čaj od đumbira i dodamo ljutu papričicu uz obrok. Ali u poslednje vreme, neki začini su nezvanično od svakodnevnih kulinarskih namirnica postali superhrana, piše RTS.

Na primer, Hilari Klinton je navodno, tokom predizborne kampanje 2016. godine, svakog dana uz obrok jela jednu ljutu papričicu kako bi se zaštitila od bolesti. 

Kurkuma, koja se u Aziji koristi milenijumima, našla je svoj put u kafićima širom sveta u obliku „zlatnog mleka” – i, tokom pandemije, u zdravstvenim preporukama se tvrdilo da nam može pojačati imuni sistem i zaštiti nas od bolesti. Sada ga, po rečima jednog slavnog kuvara, ima svuda.

варјача
Foto: Pixabay.com

Jedan od najpoznatijih i najčešće korišćenih začina su ljute papričice. Mnoge studije su ispitivale njihove potencijalne efekte na naše zdravlje – ali su pronašle i korisne i štetne posledice.

Kapsaicin je glavni aktivni sastojak čilija. Kada jedemo čili, molekuli kapsaicina stupaju u interakciju sa temperaturnim receptorima u našim telima, šaljući signale u mozak da stvore osećaj toplote. Pojedine studije ukazuju čak i da nam kapsaicin može pomoći da živimo duže.

čili
Foto: Pixabay.com

Zamena za so

Mnogi istraživači veruju da zdravstvene prednosti začina zapravo potiču od onoga sa čime ih jedemo. Na primer, u poslednje vreme sve više se koriste kao zamena za so, kaže Lipi Roi, klinički asistent u medicinskom centru u Njujorku: „Začini čine hranu ukusnom i aromatičnom, a mogu biti i zdravija alternativa soli. U stvari, prošle godine su istraživači dokazali da zamena soli i zasićenih masti začinima zapravo može učiniti popularnu hranu jednako ukusnom.

Jedna italijanska studija iz 2019. pokazala je da ljudi koji su jeli hranu začinjenu čili papričicama četiri puta nedeljno imaju manji rizik od prerane smrti u poređenju sa onima koji nikada nisu jeli čili. 

I 2015. godine, istraživači u Kini, koji su ispitivali konzumaciju čilija i zdravlje skoro 500.000 odraslih Kineza, otkrili su da je jedenje čilija povezano sa manjim rizikom od smrti. 

Oni koji su konzumirali začinjenu hranu skoro svaki dan imali su 14 odsto manji rizik od smrti od onih koji su jeli začinjenu hranu manje od jednom nedeljno.

– Glavni nalazi su bili da je veći unos začinjene hrane povezan sa manjim rizikom od smrtnosti, posebno smrti usled raka, srčanih i respiratornih bolesti – kaže istraživač Lu Ći, profesor ishrane na Harvardskoj školi javnog zdravlja.

Laboratorija se razlikuje od ljudskog organizma

Brojne studije su otkrile da kurkumin u laboratoriji ima efekte u borbi protiv raka. Ali laboratorijsko okruženje se veoma razlikuje od ljudskog organizma. Istraživači kažu da je njegova bioraspoloživost preniska da bi normalna porcija imala bilo kakve zdravstvene koristi.

To, međutim, ne znači da ako počnemo da jedemo velike količine ljute papričice da će to kratkoročno zaštititi naše zdravlje – ili nas zaštititi od respiratornih infekcija.

– Utvrđeno je da određeni sastojci u začinjenoj hrani, kao što je kapsaicin, poboljšavaju metabolički status, kao što su lipidni profili – holesterol u krvi – i zapaljenje, i to može delimično da objasni zapažanja u našoj studiji – navodi Ći.

Zumin Ši, vanredna profesorka na Odeljenju za ishranu ljudi na Univerzitetu u Kataru, otkrila je da je konzumacija čilija povezana sa manjim rizikom od gojaznosti i da je korisna za visok krvni pritisak. Osećaj ljutine koji dolazi sa jedenjem čilija dugo je fascinirao naučnike.

avan
Foto: Pixabay.com

Još jedan popularan začin za koji se smatra da ima blagotvorno dejstvo na ljudsko zdravlje jeste kurkuma. Ovo se široko pripisuje kurkuminu. Mali molekul koji se nalazi u kurkumi, obično se koristi u alternativnoj medicini za lečenje upala, stresa i mnogih drugih stanja. Međutim, nedostaju čvrsti dokazi da je kurkuma korisna.

Dakle, iako nam „zlatno mleko” kurkume neće naškoditi, možda bi nam bilo bolje da pojedemo povrće sa dodatkom začina. I svakako ne treba da se oslanjamo na njih kao na način da se odbranimo – ili borimo – protiv bilo koje vrste bolesti. 

Pošaljite komentar
NAJVIŠE „CRVENOG ZLATA” STIŽE IZ MARTONOŠA Šta je to začinilo čorbe u EU, Rusiji i SAD?
паприка

NAJVIŠE „CRVENOG ZLATA” STIŽE IZ MARTONOŠA Šta je to začinilo čorbe u EU, Rusiji i SAD?

27.10.2024. 11:37 11:44
OVI ZAČINI MAGIČNO ČISTE PLUĆA PUŠAČA Dodajte ih odmah u svoju ishranu!

OVI ZAČINI MAGIČNO ČISTE PLUĆA PUŠAČA Dodajte ih odmah u svoju ishranu!

08.06.2024. 12:42 13:15
Ljubimci, voće, začini, cvetnice... koliko košta egzotika u Novom Sadu?

Ljubimci, voće, začini, cvetnice... koliko košta egzotika u Novom Sadu?

24.01.2023. 12:58 13:02