NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU Tri mlečna proizvoda štetna su za zdravlje IZBEGAVAJTE IH U ŠIROKOM LUKU
Neki fermentirani mlečni proizvodi ne deluju blagotvorno na ljudski organizam.
Redovna upotreba fermentisanih mlečnih proizvoda koji sadrže bakterije korisne za crevnu mikrofloru osnova je zdravog načina života i pravilne ishrane. Međutim, nije svaki takav proizvod blagotvoran za ljudski organizam.
Nutricionisti upozoravaju na fermentisane mlečne proizvode koji mogu biti opasni za zdravlje.
1. Jogurti sa aditivima
Jogurti sa raznim dodacima nisu prirodno “mleko”, jer sadrže mnogo više ugljenih hidrata nego bilo koji drugi fermentirani mlečni proizvod. Zbog neprirodnih dodataka i velike količine šećera koji remeti apsorpciju kalcijuma, više se mogu svrstati u kategoriju slatkiša nego mlečnih proizvoda.
2. Mlečni proizvodi bez masti
Iako ih većina ljudi konzumira jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mlečni proizvodi zapravo nisu zdravi. Naime, u sastav takvih jogurta dodaje se škrob kako bi se postigla potrebna konzistencija, što povećava kalorijsku vrednost, kao i količinu ugljenih hidrata. Problem je što bezmasno “mleko” ne zasićuje organizam, već naprotiv – povećava apetit povećanjem nivoa šećera u krvi.
3. Pavlaka
Pavlaka sa sadržajem masti od 25-30% jedna je od najteže probavljivih namirnica i može ometati rad pankreasa i jetre. Međutim, to ne znači da se ove namirnice trebaju potpuno izbegavati.
Da biste izbegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je da uzimate pavlaku sa manjim sadržajem masti – 10-15%.