НУТРИЦИОНИСТИ УПОЗОРАВАЈУ Три млечна производа штетна су за здравље ИЗБЕГАВАЈТЕ ИХ У ШИРОКОМ ЛУКУ
Неки ферментирани млечни производи не делују благотворно на људски организам.
Редовна употреба ферментисаних млечних производа који садрже бактерије корисне за цревну микрофлору основа је здравог начина живота и правилне исхране. Међутим, није сваки такав производ благотворан за људски организам.
Нутриционисти упозоравају на ферментисане млечне производе који могу бити опасни за здравље.
1. Јогурти са адитивима
Јогурти са разним додацима нису природно “млеко”, јер садрже много више угљених хидрата него било који други ферментирани млечни производ. Због неприродних додатака и велике количине шећера који ремети апсорпцију калцијума, више се могу сврстати у категорију слаткиша него млечних производа.
2. Млечни производи без масти
Иако их већина људи конзумира јер мисли да су нискокалорични и здрави, немасни млечни производи заправо нису здрави. Наиме, у састав таквих јогурта додаје се шкроб како би се постигла потребна конзистенција, што повећава калоријску вредност, као и количину угљених хидрата. Проблем је што безмасно “млеко” не засићује организам, већ напротив – повећава апетит повећањем нивоа шећера у крви.
3. Павлака
Павлака са садржајем масти од 25-30% једна је од најтеже пробављивих намирница и може ометати рад панкреаса и јетре. Међутим, то не значи да се ове намирнице требају потпуно избегавати.
Да бисте избегли проблеме с пробавом и ризик од развоја гастроинтестиналних болести, довољно је да узимате павлаку са мањим садржајем масти – 10-15%.