ČAJ I KAFA ŠTITE OD NEKIH VRSTA KARCINOMA Svakodnevna konzumacija ovih napitaka čuva zdravlje
Ispijanje kafe i čaja može smanjiti rizik od raka glave i vrata, usne duplje i grla, ukazuje analiza 14 studija.
Valja spomenuti, da je čak i kava bez kofeina imala pozitivan učinak. Inače, karcinomi glave i vrata sedmi su najčešći rak u svetu, a stope rastu u zemljama s niskim i srednjim prihodima.
Ova analiza je pokazala da u poređenju sa osobama koje ne piju kafu, osobe koje su pile više od četiri šoljice kafe sa kofeinom dnevno, imale su sveukupno 17odasto manje izglede da će imati rak glave i vrata, 30 odsto manje izgleda za rak usne duplje i 22 odsto manje izgleda za rak grla. Ispijanje tri do četiri šoljice kafe s kofeinom povezano je s 41 odsto manjim rizikom od raka hipofarinksa (vrsta raka na dnu grla).
Ispijanje kafe bez kofeina povezano je s 25 odsto manjim izgledima za rak usne duplje. Pijenje čaja povezano je s 29 odsto manjim izgledima za rak hipofarinksa. Takođe, ispijanje jedne šoljice ili manje čaja dnevno povezano je s devet odsto nižim rizikom od raka glave i vrata u celini i 27 odsto nižim rizikom od raka hipofarinksa, ali ispijanje više od jedne šoljice povezano je s 38 odsto većim izgledima za rak larinksa.
Navike konzumacije kafe i čaja prilično su složene, a ovo otkriće podupire potrebu za više podataka i daljim studijama o uticaju koji kafa i čaj mogu imati na smanjenje rizika od raka.