ЧАЈ И КАФА ШТИТЕ ОД НЕКИХ ВРСТА КАРЦИНОМА Свакодневна конзумација ових напитака чува здравље
Испијање кафе и чаја може смањити ризик од рака главе и врата, усне дупље и грла, указује анализа 14 студија.
Ваља споменути, да је чак и кава без кофеина имала позитиван учинак. Иначе, карциноми главе и врата седми су најчешћи рак у свету, а стопе расту у земљама с ниским и средњим приходима.
Ова анализа је показала да у поређењу са особама које не пију кафу, особе које су пиле више од четири шољице кафе са кофеином дневно, имале су свеукупно 17одасто мање изгледе да ће имати рак главе и врата, 30 одсто мање изгледа за рак усне дупље и 22 одсто мање изгледа за рак грла. Испијање три до четири шољице кафе с кофеином повезано је с 41 одсто мањим ризиком од рака хипофаринкса (врста рака на дну грла).
Испијање кафе без кофеина повезано је с 25 одсто мањим изгледима за рак усне дупље. Пијење чаја повезано је с 29 одсто мањим изгледима за рак хипофаринкса. Такође, испијање једне шољице или мање чаја дневно повезано је с девет одсто нижим ризиком од рака главе и врата у целини и 27 одсто нижим ризиком од рака хипофаринкса, али испијање више од једне шољице повезано је с 38 одсто већим изгледима за рак ларинкса.
Навике конзумације кафе и чаја прилично су сложене, а ово откриће подупире потребу за више података и даљим студијама о утицају који кафа и чај могу имати на смањење ризика од рака.