Prepune hranljivih materija, PETELJKE OD JAGODA BACAMO, iako su KVALITETNIJE OD SAMOG PLODA
Ključni razlog zašto nikada ne bi trebalo da bacate peteljke jagoda – da li su one tajni recept zdravlja?
Da li ste ikada razmišljali o tome šta radite sa peteljkama jagoda? Možda ste ih automatski bacali, ili ste čak sumnjali da su otrovne? Evo zašto bi trebalo da preispitate tu naviku.
Stručnjaci su otkrili da peteljke jagoda zapravo sadrže dragocenu hranljivu vrednost koju mnogi propuštaju. Hirurg i kreator TikTok sadržaja, dr. Karan Rajan, objašnjava da gornji deo jagode, tj. njen lisnati deo, ima istu nutritivnu vrednost kao i sam plod. „Lišće je bogato polifenolima, koji su antioksidansi, a sadrži skoro istu količinu vitamina C kao i bobica“, istakao je doktor.
Osim toga, gornji deo jagode sadrži i druge korisne hranljive materije poput magnezijuma, kao i dodatnu dozu vlakana.
Nije samo to – peteljke jagoda mogu se koristiti na različite kreativne načine. Bloger o hrani, poznat kao The Purposeful Pantry, predlaže niz recepata koji koriste gornje delove jagoda, uključujući sirupe, čajeve, pa čak i salse. Dakle, sledeći put kada budete pripremali jagode, razmislite dva puta pre nego što bacite peteljke – mogli biste propustiti ukusan i hranljiv dodatak svom obroku.
(Krstarica/n1info.rs)