DOMAĆA NUTRICIONISTKINJA OBJASNILA KOJE JE NAJGORE BRAŠNO Podiže vam šećer u krvi U NEBESA, NIKAKO GA NE KORISTITE
Nutricionistkinja Ana Todorović je napomenula značaj glikemijskog indeksa brašna kao pokazatelja brzine kojom će šećer u krvi porasti nakon konzumacije.
Posebno je naglasila pirinčano brašno, koje ima najviši glikemijski indeks od 95, dok je belo pšenično brašno na drugom mestu sa indeksom 85, istakla je gostujući u "Ordinaciji" RTS-a.
Preporučuje se kombinacija speltinog, ražanog i heljdinog brašna kao zdravu opciju sa umerenom količinom glutena. Dodavanje maslinovog ulja, maslina, origana, bosiljka, morske soli i meda može obogatiti ukus hleba. Takođe, ističe da testo treba da odstoji najmanje dva sata pre pečenja, a umesto kvasca preporučuje sodu bikarbonu.
Osobe koje imaju celijakiju, alergiju na gluten ili autoimuna oboljenja poput Hašimotovog sindroma trebalo bi da izbegavaju brašno koje sadrži gluten.
Ražano brašno izdvaja se kao zdrav izbor, bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, te blagotvorno deluje na creva. Sa glikemijskim indeksom od 45, pogodno je za dijabetičare i osobe sa insulinskom rezistencijom.
Ana Todorović je predstavila detaljnu listu glikemijskih indeksa različitih vrsta brašna, ističući razlike između njih i naglašavajući njihov uticaj na nivo šećera u krvi. Pirinčano brašno sa indeksom 95 se ističe kao brzi izazivač skoka šećera, dok se ovseno brašno sa indeksom 26 izdvaja kao nisko glikemijsko brašno.
Raznolikost vrsta brašna pruža mogućnost odabira u skladu sa specifičnim nutritivnim potrebama, kao i sa ciljem održavanja stabilnog nivoa šećera u krvi.
(Espreso/republika/Prenela P.V.)