Rešeno: Šta je starije, kokoška ili jaje?
Šta je pre nastalo - kokoška ili jaje?, jedno je od najčešće postavljanih pitanja koje kroz istoriji muči čoveka.
Ljudi pak često kao odgovor biraju "jaje", jer su na taj način još dinosaurusi dolazili na svet.
Međutim, istraživanja naučnika sa Univerziteta Šefild i Univerziteta Vorvik pokazala su da ljuska kokošijeg jajeta može da nastane samo iz proteina koji se proizvodi u kokošijim jajnicima, što znači da je kokoška starija, tj. morala je da postoji pre jajeta. Taj protein je OC-17 i deluje kao katalizator i ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska neophodna je za zaštitu žumanceta u kojem se razvija pile, piše Dejli mejl.
Kako bi mogli da zumiraju unutrašnjost jajeta i posmatraju njegov razvoj naučnici su koristili superkompjuter HECToR. Oni su otkrili da je protein OC-17 ključan za podsticanje kristalizacije u ranim stadijumima razvoja ljuske, i to tako što pretvara kalcijum karbonat u kristale kalcita koji čine ljusku.
Kristali kalcita mogu se naći u kostima i oklopima raznih životinja, ali se kod kokošaka stvaraju brže nego kod bilo koje druge vrste. Tako šest grama ljuske nastaje za samo 24 sata.