Američki magazin o rakiji - esencija srpskog bića
BEOGRAD: Američki magazin „Wine Enthysiast“ objavio je članak o rakiji, u kojem je ona opisuje kao važan segment kulturnog nasleđa i „esenciju srpskog bića“.
Kako je saopštila Turistička organizacija Beograda (TOB), novinarka Kristin Vuković u svom članku, rakiju opisuje stihovima Mome Kapora.
U rakiji je esencija srpskog bića, najpre radost, zatim svečanost ukusa, zatim bes, samilost, osećanje da je svet dobar i da su svi koji piju prijatelji, poručila je citirajući srpskog pesnika.
Ona je dala osvrt na istorijat rakije, poreklo naziva kao i njenu upotrebu kroz vekove.
Kroz degustaciju rakije u nekoliko beogradskih restorana, ona je opisala način pravljenja rakije od različitih vrsta voća, kao i njeno kombinovanje sa hranom.
Novinarki Vuković, domaćin je u Beogradu bila TOB, a direktor te organizacije Miodrag Popović kaže kako ljudi u Srbiji tretiraju rakiju kao lek.
On navodi da upotreba rakije u medicinske svrhe datira daleko u prošlost, a da je danas nezaobilazni deo obeležavanja svakog značajnog događaja.