U Kovilju održana 22. rakijada “Parastos dudu”
Čuvena rakijada “Parastos dudu”, 22. po redu, održana je danas u Kovilju. Sve je počelo, a ovaj put i nastavljeno, u ranim prepodnevnim satima u dvorištu kuće organizatora i idejnog tvorca manifestacije Save Graorca.
Mašinerija za rakiju, kao i poveći lonac za paprikaš, bili su spremni, a gosti i učesnici pristizali su i okupljali se polako, kako i priliči ravničarskom duhu, pa još u nedelju, okruženi komšijskom atmosferom.
- Da nije dudova, ne bi bilo ni plodnog zemljišta – objašnjava domaćin Sava Graorac. – Dud štiti od vetra, a ovo naše područje poznato je po košavi, koja iz zemljišta crpi vodu, tako da ga je dud zaštitio. Došao sam na ideju da radim sa dudom, kao i da gajim mangulice. Mislim da je rakija od duda i najbolja i najslađa. I ovaj naš dud je jedino voće koje se ne prska, samo je još on ostao ekološki čist.
Graorac dudovaču opisuje kao najbolju rakiju koja postoji i naziva je domaćim viskijem. Rakijada je imala i takmičarski karakter, te je, prema oceni komisije Tehnološkog fakulteta, u konkurenciji od oko 20 proizvođača rakije vrhunskog kvaliteta, najboljom proglašena rakija od belog duda, podruma “Plavšić” iz Bačke Palanke.
Već oko 11 sati stigla je prva rakija, takozvana “prvenac”, koja se sklanja, jer nije za piće. Pola sata kasnije za posetioce je bio spreman paprikaš od mangulice, a na meniju su se našli i kobasice i čvarci, a sve uz domaći hleb. Kako je dan odmicao, pristigli su tamburaši, gajdaš iz Bačke Palanke i Miša Blizanac sa horom “Ison”.
Nekada je na kraju svakog sela bilo zasađeno po 100-200 dudova, priča Graorac. Drumovi između sela bili su zasađeni dudovima, a sada toga više nema. Zato i manifestacija, čiji je cilj afirmacija tradicionalnog načina proizvodnje dudovače, nosi naziv “Parastos dudu”
- Voleo bih više da vidim “vaskrs” dudu – iskren je domaćin. - Kad prođem kroz selo i vidim ponjave ispod duda, srce mi je na mestu.
B. Pavković