Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Priča o piću bogova i afrodizijaku sa španskih dvorova

01.10.2018. 13:37 13:41
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Izložba „Crno i belo – Priča o čokoladi” otvorena je polovinom septembra u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, a biće otvorena za posetioce do kraja oktobra.

Autorke izložbe Desa Đorđević Milutinović i Olga Vasić iz beogradskog Prirodnjačkog muzeja  bavile su se čokoladom kroz nekoliko aspekata, počevši od najranije istorije do danas.

Izložba prati čokoladu od njene prapostojbine u Meksiku, gde su je Maje i Asteci smatrali pićem bogova, pa do gotovo kultne slave širom planete, koju je doživela tokom 20. i 21. veka. Jedinstvena poslastica je na svom neobičnom putu dugom više od 5.000 godina menjala kontinente, narode i namene, od afrodizijaka sa španskih dvorova, preko čudotvornog leka prodavanog u apotekama i damskog napitka namenjenog plemstvu, sve do poslastice dostupne svakom.

Autorka izložbe i muzejska savetnica u penziji Olga Vasić, po profesiji botaničarka, smatra da su ljudi, zahvaljujući razvijenoj tehnologiji proizvodnje kvalitetnih čokolada i raznovrsnoj ponudi, naučili da uživaju u njoj, ali su i shvatili da ona ima i blagotvorno dejstvo.

„Pravi ljubitelji i poznavaoci nisu u opasnosti da im to što vole i u čemu uživaju postane rutina, dosada ili da se time prezasite jer oni istražuju, probaju, žele da saznaju više i da svoja iskustva podele s drugima“, kaže naša sagovornica, dodajući da ljubiteljima ta izložba pruža mogućnost da bolje upoznaju tu poslasticu, a ima za cilj i da ostalima pokaže zašto treba da je vole.


Svaka vrsta ima svoju prednost

Svi osnovni sastojci čokolade su korisni, ali zavisi koliko i za koga. Crna čokolada je, po mišljenju mnogih stručnjaka, najbolja zbog visokog sadržaja kakaoa, ali kod osetljivih osoba visok procenat teobromina može izazvati glavobolju. Mlečna i bela čokolada sadrže veliku količinu mleka, ali i šećera, koji nije preporučljiv. Olga Vasić kaže da svako treba da odabere onu vrstu koja mu najviše odgovara.

„Zbog količine aktivnih supstanci koje imaju blagotvorno dejstvo na emotivno, fizičko i zdravstveno stanje organizma, za odrasle je najbolja crna čokolada, a za najmlađe su specijalne dečje, s visokim sadržajem mleka, u kojem se nalazi kalcijum potreban za njihov rast i pravilan razvoj“, kaže Olga Vasić.


Autorke naglašavaju da je poruka izložbe da je sve što čovek koristi i sve na čemu se bazira razvoj i napredak ljudske civilizacije – direktni ili indirektni dar prirode, pa je to pravi razlog zbog kojeg treba da živimo u skladu s njom. Iako je proizvod ljudskog znanja, iskustva i umeća, današnja omiljena poslastica ima ishodište u prirodi. Svi sastojci potiču iz biljnog i životinjskog carstva, a čokolada je ta koja ih ujedinjuje.

Detaljne i sveobuhvatne informacije o proizvodu koji je tesno povezan s prirodom omogućavaju posetiocima da uvide višestruki značaj čokolade za čoveka, ne samo kao slatkiša već i kao privrednog, ekonomskog i civilizacijskog faktora. Zbog toga je

izložba multidisciplinarna, obuhvatajući botanički, zoološki, agrikulturni, ekonomski, medicinski, istorijski, etnološki i civilizacijski aspekt.

M. Rašić

Piše:
Pošaljite komentar