broken clouds
-1°C
25.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9977
usd
111.7457
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Прича о пићу богова и афродизијаку са шпанских дворова

01.10.2018. 13:37 13:41
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Изложба „Црно и бело – Прича о чоколади” отворена је половином септембра у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада, а биће отворена за посетиоце до краја октобра.

Ауторке изложбе Деса Ђорђевић Милутиновић и Олга Васић из београдског Природњачког музеја  бавиле су се чоколадом кроз неколико аспеката, почевши од најраније историје до данас.

Изложба прати чоколаду од њене прапостојбине у Мексику, где су је Маје и Астеци сматрали пићем богова, па до готово култне славе широм планете, коју је доживела током 20. и 21. века. Јединствена посластица је на свом необичном путу дугом више од 5.000 година мењала континенте, народе и намене, од афродизијака са шпанских дворова, преко чудотворног лека продаваног у апотекама и дамског напитка намењеног племству, све до посластице доступне сваком.

Ауторка изложбе и музејска саветница у пензији Олга Васић, по професији ботаничарка, сматра да су људи, захваљујући развијеној технологији производње квалитетних чоколада и разноврсној понуди, научили да уживају у њој, али су и схватили да она има и благотворно дејство.

„Прави љубитељи и познаваоци нису у опасности да им то што воле и у чему уживају постане рутина, досада или да се тиме презасите јер они истражују, пробају, желе да сазнају више и да своја искуства поделе с другима“, каже наша саговорница, додајући да љубитељима та изложба пружа могућност да боље упознају ту посластицу, а има за циљ и да осталима покаже зашто треба да је воле.


Свака врста има своју предност

Сви основни састојци чоколаде су корисни, али зависи колико и за кога. Црна чоколада је, по мишљењу многих стручњака, најбоља због високог садржаја какаоа, али код осетљивих особа висок проценат теобромина може изазвати главобољу. Млечна и бела чоколада садрже велику количину млека, али и шећера, који није препоручљив. Олга Васић каже да свако треба да одабере ону врсту која му највише одговара.

„Због количине активних супстанци које имају благотворно дејство на емотивно, физичко и здравствено стање организма, за одрасле је најбоља црна чоколада, а за најмлађе су специјалне дечје, с високим садржајем млека, у којем се налази калцијум потребан за њихов раст и правилан развој“, каже Олга Васић.


Ауторке наглашавају да је порука изложбе да је све што човек користи и све на чему се базира развој и напредак људске цивилизације – директни или индиректни дар природе, па је то прави разлог због којег треба да живимо у складу с њом. Иако је производ људског знања, искуства и умећа, данашња омиљена посластица има исходиште у природи. Сви састојци потичу из биљног и животињског царства, а чоколада је та која их уједињује.

Детаљне и свеобухватне информације о производу који је тесно повезан с природом омогућавају посетиоцима да увиде вишеструки значај чоколаде за човека, не само као слаткиша већ и као привредног, економског и цивилизацијског фактора. Због тога је

изложба мултидисциплинарна, обухватајући ботанички, зоолошки, агрикултурни, економски, медицински, историјски, етнолошки и цивилизацијски аспект.

М. Рашић

Пише:
Пошаљите коментар