GLUMAC SLOBODAN STEFANOVIĆ: I na Severnom polu bio bih Lala
Glumac Slobodan Stefanović jedan je od onih umetnika koji su angažovani na najvećim projektima na daskama koje život znače, ali i na malim ekranima u najpopularnijim domaćim serijama.
U jednoj baš takvoj - „Zakopane tajne”, koja se emituje na Pink televiziji, trenutno ima zanimljivu ulogu, pa ga gledaoci prate kao Isidora Gazibaru Svilenog, ključnog čoveka glavnog junaka - Balše Dodera, čiji je odani saradnik. Iako je serija na letnjoj pauzi, bar kada je emitovanje u pitanju, od septembra se Slobodan vraća u njegovu kožu, pa specijalno za čitaoce „Dnevnika” nagoveštava kakav to nastavak čeka junake ove domaće telenovele.
– Siguran sam da će gledaoci biti vrlo iznenađeni zbog veštih obrta i neizvesnosti. Scenarista Žarko Jokanović piše tako da nikada ne znate gde je zakopana tajna likova u seriji, možemo svašta da očekujemo. U seriju nam dolazi nekoliko glumačkih pojačanja, među njima i velika Mira Banjac i tome se mnogo radujem – rekao je na početku intervjua za naš list poznati glumac Slobodan Stefanović.
U Srbiji su ponovo najgledanije domaće telenovele, koje su bile veoma popularne kada ste i vi započeli vašu karijeru u serijama. Da li je rad na takvom projektu ozbiljan glumački trening i imate li priliku da se više saživite sa likom kada njega gotovo svakodnevno oživljavate?
– U pravu ste, to je jedan zahtevan glumački trening i podrazumeva da ste mu posvećeni danonoćno. Snimanja su naporna, traju po 12 sati i zahtevaju perfektno znanje teksta, veliku koncentraciju i usredsređenost. Ekipa sa kojom sada radim je zaista predana, prijateljska i posvećena. Atmosfera na snimanju je odlična te je sve mnogo lakše.
Nedavno je reprizirana druga sezona serije „Beležnica profesora Miškovića” u kojoj ste dočarali lik Atile Hunskog, ali bez reči, već pokretom i specifičnom transformacijom kroz koju ste prolazili svaki dan na snimanju. Koliko su vam takve glumačke prilike dragocene i da li je teže ući u nečije „cipele” pokretom, a ne dijalogom?
– Atila mi je posebno drag lik jer sam doživeo ozbiljnu transformaciju da bih izgledao kao hunski vojskovođa. Snimali smo prošlog leta na 36 stepeni, a ja sam nosio krzneni ogrtač, kožni prsluk, oklop, oružje, periku, krznenu kapu, čizme… Ne shvatate kolika vam moć treba da snimate u šatoru gde je 15 stepeni više, dok znoj probija kostim, a nemate mogućnost da skinete sve sa sebe u pauzama jer to bi trajalo jako dugo… Sve su to izazovi glumačkog posla i nikada ih ne bih menjao za nešto drugo. Volim da igram istorijske likove, jer to podrazumeva temeljnu glumačku pripremu, istraživački rad i transformaciju.
Jednu od prvih uloga gradili ste u kadru uz velike glumce - Miru Banjac i Dragana Nikolića. Kako vi danas posle bogatog iskustva pred kamerama i u pozorištu dočekujete mlade kolege i jesu li oni, baš kao što danas mnogi opisuju mlade, brži i slobodniji od vas i vaših kolega kada ste ulazili u posao?
– Sve zavisi od karaktera mladog glumca i spremnosti da uči. Mnogo je više glumaca nego posla i mladi shvataju da je glumački poziv arena gde se boriš za ulogu, tražiš svoje mesto pod zvezdanim nebom. Imamo sjajne mlade glumce koji se ne libe da pitaju za savet, kako za lik tako i za često zamršene odnose u našem poslu. Uvek sam više nego spreman da pomognem savetom i često preporučim nekog ko to zaslužuje svojim radom i talentom kao i odnosom prema poslu i kolegama.
Poznato je da vodite veoma popularan blog „Gastroglumac” na Instagramu. Da li je danas, kada je pažnja korisnika veoma kratkog daha, teško privući pratioce receptima i da li mislite da su uspešniji oni koji pažnju posvete prezentaciji nekog jela, a ne i samom receptu?
– Dugo sam u tom poslu i trebale su mi godine da izgradim brend „Gastroglumac”. Isprobao sam doslovno sve da bih opipao puls onlajn korisnika i došao do toga gde sam sada. Na kraju, sve se svodi na jedno - dobar recept. Tu ne možete nikad da omanete. Mislim da su blogeri shvatili da recepti ponekad imaju milionske preglede te sada mnogi kuvaju i to me raduje, ne gledam to kao konkurenciju. Taj kuvarski onlajn svet koji smo napravili je mesto gde se družimo, podržavamo jedni druge i bavimo se lepim stvarima, bez ostrašćenosti i vulgarnosti. Društvene mreže ne moraju da budu nužno zlo - sve zavisi kako ih koristite. Kod mene je jasno - budi pristojan i sve je u redu inače ideš na blok i report (smeh).
Pobornik ste i zdravog života i ishrane, koju neretko promovišete i svojim receptima. Koliko je teško svakodnevno hraniti se zdravo, imajući u vidu rast cena namirnica, ali i vreme koje je potrebno za pripremu, ali i uzimanje obroka u određeno vreme?
– Šta se dešava sa cenama u radnjama? Pitam se da li je to opravdano ili se prosto koristi povoljan trenutak da bi kompanije ili pojedinci zarađivali krajnje bahato. Beograd se sa cenama izjednačio sa svim velikim svetskim gradovima, počev od osnovnih namirnica pa do cene hemije, mesa… Verujem da svi čekamo da ovo globalno divljanje cena konačno stane. Naravno da u takvim uslovima kalkulišete oko nabavke, ali zdravija ishrana se podrazumeva i ona nikada nije skupa, ukoliko znate pravilno da iskombinujete namirnice.
Kako jedan glumac koji mnogo radi dočeka letnju pauzu? Kako se „rashlađujete” i šta vam slobodne dane čini radosnim?
– Leto je period putovanja, porodice, prijatelja… Trudim se da maksimalno napunim baterije, da posećujem rodnu kuću i moj Veternik što češće, da odem na daleke destinacije. Treba mi taj otklon od ludog i užurbanog Beograda koji sam toliko zavoleo. A onda, od septembra kreću nova uzbuđenja, nova pozorišna i TV sezona i moj posao, najbolji na svetu!
U poslednjem intervjuu pričali ste mi o potencijalnom pisanju vašeg kuvara u kojem biste promovisali moderne, ali i stare vojvođanske recepte. Jeste li daleko od realizacije takvog projekta ili ste u međuvremenu dobili neke nove ideje?
– Mogu da živim na Severnom polu, ali ću zauvek ostati Lala. Vojvodinu ponosito nosim u srcu. Nisam zaboravio tu kuvarsku ideju i, kada se stvori prilika, predstaviću moju Vojvodinu kroz njenu bogatu trpezu. Toliko dugujem našim bakama i majkama.
Načuo sam da pripremate i novi televizijski projekat. Možete li nam otkriti o čemu je reč i šta ćete to ovoga puta ponuditi gledaocima i na kojoj „adresi”?
– Ha-ha, ne smem ništa da pričam. Svakako, sve što planiram realizovaću nakon završetka snimanja serije „Zakopane tajne”, jer je taj projekat veoma obiman i zahteva celo biće. Nakon toga, krećem u realizaciju svega što sam osmislio.
Vladimir Bijelić