ZDRAVA POSLASTICA ZA SVAKI DAN Recept za veganske mafine sa jagodama
Proleće je pravo vreme za uživanje u svežim jagodama, a jedan od najlepših načina da ih iskoristite je priprema ovih mekanih i mirisnih veganskih mafina.
Bez jaja i mleka, ovi mafini su idealni za post ili vegansku ishranu, a zahvaljujući posebnoj tehnici pripreme, dobijaju savršenu teksturu.
Sastojci:
220 ml sojinog mleka
1 kašika jabukovog sirćeta (ili soka od limuna)
240 g brašna (po želji, deo može biti integralno)
1 kesica praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice soli
120 g šećera
70 ml biljnog ulja
1 kašičica tečne vanile
Narendana korica jednog limuna
150 g svežih jagoda, iseckanih na male komade
Uputstvo:
Priprema tečne smese: U šolji pomešajte sojino mleko i jabukovo sirće (ili sok od limuna). Ostavite 5 minuta da odstoji, ovo će omogućiti da se smesa blago zgruša, što doprinosi boljoj teksturi mafina.
Mešanje suvih sastojaka: U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Spajanje smesa: U odvojenu posudu stavite šećer, biljno ulje, vanilu i narendanu koricu limuna. Dodajte pripremljenu tečnu smesu i dobro promešajte.
Kombinovanje smesa: Dodajte tečnu smesu u suve sastojke i pažljivo promešajte dok se sve ne sjedini. Testo treba da bude nešto gušće, sa mogućim manjim grudvicama, to je u redu.
Dodavanje jagoda: Na kraju, pažljivo umešajte iseckane jagode, pazeći da se ravnomerno rasporede u testu.
Priprema za pečenje: Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite kalup za mafine tako što ćete staviti papirne korpice ili ih blago premazati uljem i posuti brašnom.
Pečenje: Rasporedite testo u kalupe, puneći ih do 3/4 visine. Pecite 20-22 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se ohlade pre nego što ih izvadite iz kalupa.
Za dodatnu sočnost, možete dodati kašiku soka od pomorandže u tečnu smesu. Takođe, eksperimentisanje sa različitim vrstama voća može doneti nove ukuse – probajte sa malinama, borovnicama ili višnjama.