clear sky
14°C
30.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗДРАВА ПОСЛАСТИЦА ЗА СВАКИ ДАН Рецепт за веганске мафине са јагодама

29.04.2025. 13:15 13:24
Пише:
Извор:
Телеграф
мафини
Фото: Pexels

Пролеће је право време за уживање у свежим јагодама, а један од најлепших начина да их искористите је припрема ових меканих и мирисних веганских мафина.

Без јаја и млека, ови мафини су идеални за пост или веганску исхрану, а захваљујући посебној техници припреме, добијају савршену текстуру.

Састојци:

220 мл сојиног млека

1 кашика јабуковог сирћета (или сока од лимуна)

240 г брашна (по жељи, део може бити интегрално)

1 кесица прашка за пециво

1/4 кашичице соде бикарбоне

1/4 кашичице соли

120 г шећера

70 мл биљног уља

1 кашичица течне ваниле

Нарендана корица једног лимуна

150 г свежих јагода, исецканих на мале комаде

Упутство:

Припрема течне смесе: У шољи помешајте сојино млеко и јабуково сирће (или сок од лимуна). Оставите 5 минута да одстоји, ово ће омогућити да се смеса благо згруша, што доприноси бољој текстури мафина.

Мешање сувих састојака: У већој посуди помешајте брашно, прашак за пециво, соду бикарбону и со.

Спајање смеса: У одвојену посуду ставите шећер, биљно уље, ванилу и нарендану корицу лимуна. Додајте припремљену течну смесу и добро промешајте.

Комбиновање смеса: Додајте течну смесу у суве састојке и пажљиво промешајте док се све не сједини. Тесто треба да буде нешто гушће, са могућим мањим грудвицама, то је у реду.

Додавање јагода: На крају, пажљиво умешајте исецкане јагоде, пазећи да се равномерно распореде у тесту.

Припрема за печење: Загрејте рерну на 180°Ц. Припремите калуп за мафине тако што ћете ставити папирне корпице или их благо премазати уљем и посути брашном.

Печење: Распоредите тесто у калупе, пунећи их до 3/4 висине. Пеците 20-22 минута, док чачкалица не изађе чиста. Оставите да се охладе пре него што их извадите из калупа.

За додатну сочност, можете додати кашику сока од поморанџе у течну смесу. Такође, експериментисање са различитим врстама воћа може донети нове укусе – пробајте са малинама, боровницама или вишњама.

Извор:
Телеграф
Пише:
Пошаљите коментар
СОЧНИ МАФИНИ СА БОРОВНИЦАМА И БЕЛОМ ЧОКОЛАДОМ Десерт који ће обожавати сви укућани
мафин

СОЧНИ МАФИНИ СА БОРОВНИЦАМА И БЕЛОМ ЧОКОЛАДОМ Десерт који ће обожавати сви укућани

16.04.2025. 19:42 19:46
БРЗ И УКУСАН ДОРУЧАК: Мафини од шунке и качкаваља

БРЗ И УКУСАН ДОРУЧАК: Мафини од шунке и качкаваља

16.04.2024. 09:46 09:54