ЗДРАВА ПОСЛАСТИЦА ЗА СВАКИ ДАН Рецепт за веганске мафине са јагодама
Пролеће је право време за уживање у свежим јагодама, а један од најлепших начина да их искористите је припрема ових меканих и мирисних веганских мафина.
Без јаја и млека, ови мафини су идеални за пост или веганску исхрану, а захваљујући посебној техници припреме, добијају савршену текстуру.
Састојци:
220 мл сојиног млека
1 кашика јабуковог сирћета (или сока од лимуна)
240 г брашна (по жељи, део може бити интегрално)
1 кесица прашка за пециво
1/4 кашичице соде бикарбоне
1/4 кашичице соли
120 г шећера
70 мл биљног уља
1 кашичица течне ваниле
Нарендана корица једног лимуна
150 г свежих јагода, исецканих на мале комаде
Упутство:
Припрема течне смесе: У шољи помешајте сојино млеко и јабуково сирће (или сок од лимуна). Оставите 5 минута да одстоји, ово ће омогућити да се смеса благо згруша, што доприноси бољој текстури мафина.
Мешање сувих састојака: У већој посуди помешајте брашно, прашак за пециво, соду бикарбону и со.
Спајање смеса: У одвојену посуду ставите шећер, биљно уље, ванилу и нарендану корицу лимуна. Додајте припремљену течну смесу и добро промешајте.
Комбиновање смеса: Додајте течну смесу у суве састојке и пажљиво промешајте док се све не сједини. Тесто треба да буде нешто гушће, са могућим мањим грудвицама, то је у реду.
Додавање јагода: На крају, пажљиво умешајте исецкане јагоде, пазећи да се равномерно распореде у тесту.
Припрема за печење: Загрејте рерну на 180°Ц. Припремите калуп за мафине тако што ћете ставити папирне корпице или их благо премазати уљем и посути брашном.
Печење: Распоредите тесто у калупе, пунећи их до 3/4 висине. Пеците 20-22 минута, док чачкалица не изађе чиста. Оставите да се охладе пре него што их извадите из калупа.
За додатну сочност, можете додати кашику сока од поморанџе у течну смесу. Такође, експериментисање са различитим врстама воћа може донети нове укусе – пробајте са малинама, боровницама или вишњама.