Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZA NEZABORAVAN UŽITAK! Probajte ovaj neodoljiv RECEPT za banini kolačiće sa džemom i pistaćima

25.03.2025. 16:58 17:09
Piše:
Izvor:
stvar ukusa.mondo/Dnevnik
keks
Foto: freepik, ilustracija

Ovi mekani banini kolači sa džemom i pistaćima savršen su spoj hrskavog testa i bogatog punjenja, idealni za svaki trenutak uživanja.

Sastojci:

Za testo:

           2 šolje neslanog putera, omekšanog na sobnoj temperaturi

           pola šolje belog šećera

           pola šolje smeđeg šećera

           2 jajeta

           2 kašičice ekstrakta vanile

           pola kašičice morske soli

           5 šolja brašna

           džem po izboru

           1 1/2 šolje sitno seckanih orašastih plodova (pistaći, bademi, orasi..)

keks
Foto: youtube prinstcrin

Priprema:

Domaći Banini kolačići sa džemom i pistaćima su savršena kombinacija prhkog testa, voćnog punjenja i hrskavih orašastih tonova. Inspirisani klasičnim Banini keksom, ovi kolačići imaju blago puterastu strukturu, dok im slatko-kiselkasti džem i aromatični pistaći daju neodoljiv ukus. Idealan su izbor za praznične trpeze, popodnevne užitke uz čaj ili kafu, ali i kao elegantan poklon upakovan u dekorativne kutije. Priprema je jednostavna, a rezultat su kolačići koji osvajaju izgledom i ukusom.

Priprema testa za kolače:

Prethodno zagrejte rernu na 190°C i obložite dve tepsije papirom za pečenje. U velikoj posudi umutite omekšani puter i oba šećera mikserom, oko 5-6 minuta, dok ne postane kremasto. Dodajte ekstrakt vanile, jaja i so, i nastavite da mešate dok se sve ne sjedini. Postepeno dodajte prvo 2 šolje brašna i miksajte dok se ne sjedini. Dodajte preostalo brašno i umesite testo drvenom kašikom dok ne postane glatko. Formirajte kuglice i stavite ih na pripremljene plehove.

Ako koristite orašaste plodove, stavite ih u malu činiju, pa svaku kuglicu testa uvaljajte u njih. Pomoću drške drvene varjače, napravite udubljenje u svakoj kuglici testa. U svako udubljenje stavite oko 1 kašičicu džema po izboru.

Pecite kolačiće u prethodno zagrejanoj rerni 12-14 minuta, dok dno ne postane svetlo zlatno smeđe. Ostavite kolačiće da se ohlade na plehu nekoliko minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Izvor:
stvar ukusa.mondo/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar