moderate rain
12°C
25.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗА НЕЗАБОРАВАН УЖИТАК! Пробајте овај неодољив РЕЦЕПТ за банини колачиће са џемом и пистаћима

25.03.2025. 16:58 17:09
Пише:
Извор:
ствар укуса.мондо/Дневник
keks
Фото: freepik, ilustracija

Ови мекани банини колачи са џемом и пистаћима савршен су спој хрскавог теста и богатог пуњења, идеални за сваки тренутак уживања.

Састојци:

За тесто:

           2 шоље несланог путера, омекшаног на собној температури

           пола шоље белог шећера

           пола шоље смеђег шећера

           2 јајета

           2 кашичице екстракта ваниле

           пола кашичице морске соли

           5 шоља брашна

           џем по избору

           1 1/2 шоље ситно сецканих орашастих плодова (пистаћи, бадеми, ораси..)

keks
Фото: youtube prinstcrin

Припрема:

Домаћи Банини колачићи са џемом и пистаћима су савршена комбинација прхког теста, воћног пуњења и хрскавих орашастих тонова. Инспирисани класичним Банини кексом, ови колачићи имају благо путерасту структуру, док им слатко-киселкасти џем и ароматични пистаћи дају неодољив укус. Идеалан су избор за празничне трпезе, поподневне ужитке уз чај или кафу, али и као елегантан поклон упакован у декоративне кутије. Припрема је једноставна, а резултат су колачићи који освајају изгледом и укусом.

Припрема теста за колаче:

Претходно загрејте рерну на 190°Ц и обложите две тепсије папиром за печење. У великој посуди умутите омекшани путер и оба шећера миксером, око 5-6 минута, док не постане кремасто. Додајте екстракт ваниле, јаја и со, и наставите да мешате док се све не сједини. Постепено додајте прво 2 шоље брашна и миксајте док се не сједини. Додајте преостало брашно и умесите тесто дрвеном кашиком док не постане глатко. Формирајте куглице и ставите их на припремљене плехове.

Ако користите орашасте плодове, ставите их у малу чинију, па сваку куглицу теста уваљајте у њих. Помоћу дршке дрвене варјаче, направите удубљење у свакој куглици теста. У свако удубљење ставите око 1 кашичицу џема по избору.

Пеците колачиће у претходно загрејаној рерни 12-14 минута, док дно не постане светло златно смеђе. Оставите колачиће да се охладе на плеху неколико минута, а затим их пребаците на решетку да се потпуно охладе.

Извор:
ствар укуса.мондо/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар