ЗА НЕЗАБОРАВАН УЖИТАК! Пробајте овај неодољив РЕЦЕПТ за банини колачиће са џемом и пистаћима
Ови мекани банини колачи са џемом и пистаћима савршен су спој хрскавог теста и богатог пуњења, идеални за сваки тренутак уживања.
Састојци:
За тесто:
• 2 шоље несланог путера, омекшаног на собној температури
• пола шоље белог шећера
• пола шоље смеђег шећера
• 2 јајета
• 2 кашичице екстракта ваниле
• пола кашичице морске соли
• 5 шоља брашна
• џем по избору
• 1 1/2 шоље ситно сецканих орашастих плодова (пистаћи, бадеми, ораси..)
Припрема:
Домаћи Банини колачићи са џемом и пистаћима су савршена комбинација прхког теста, воћног пуњења и хрскавих орашастих тонова. Инспирисани класичним Банини кексом, ови колачићи имају благо путерасту структуру, док им слатко-киселкасти џем и ароматични пистаћи дају неодољив укус. Идеалан су избор за празничне трпезе, поподневне ужитке уз чај или кафу, али и као елегантан поклон упакован у декоративне кутије. Припрема је једноставна, а резултат су колачићи који освајају изгледом и укусом.
Припрема теста за колаче:
Претходно загрејте рерну на 190°Ц и обложите две тепсије папиром за печење. У великој посуди умутите омекшани путер и оба шећера миксером, око 5-6 минута, док не постане кремасто. Додајте екстракт ваниле, јаја и со, и наставите да мешате док се све не сједини. Постепено додајте прво 2 шоље брашна и миксајте док се не сједини. Додајте преостало брашно и умесите тесто дрвеном кашиком док не постане глатко. Формирајте куглице и ставите их на припремљене плехове.
Ако користите орашасте плодове, ставите их у малу чинију, па сваку куглицу теста уваљајте у њих. Помоћу дршке дрвене варјаче, направите удубљење у свакој куглици теста. У свако удубљење ставите око 1 кашичицу џема по избору.
Пеците колачиће у претходно загрејаној рерни 12-14 минута, док дно не постане светло златно смеђе. Оставите колачиће да се охладе на плеху неколико минута, а затим их пребаците на решетку да се потпуно охладе.