Emina Erdogan podelila recept za kolač od pasulja NIKADA NE BISTE REKLI DA JE BEZ BRAŠNA Uživajte u potpuno novom ukusu
Emina Erdogan, supruga predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, podelila je jednom prilikom recept za kolač od pasulja bez brašna.
Emina Erdogan, koja sa suprugom trenutno boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, govoreći svojevremeno o knjizi "Turska kuhinja sa vekovnim receptima", navela je nekoliko omiljenih jela, među kojima su perdeli pilav, kitel, supa sa rezancima, ali i kolač od pasulja.
"Svako ko ga je probao ne može da veruje da je bez brašna", ispričala je prva dama Turske.
Kolač od pasulja
Potrebno je:
2 šolje kuvanog pasulja
3 velika jaja
1 šolja šećera
1 šolja oraha ili badema, grubo samlevenih ili iseckanih
1 kašičica cimeta
1/2 šolje pirinčanog brašna
1 kesica praška za pecivo
Za čokoladni sos:
1 čaša mleka
1 čaša vode
1 kašika brašna
1 kašika skroba
1 kašika kakaoa
4 kašike šećera
1 kašika putera
40 g čokolade i komadići bele čokolade
Priprema:
Izgnječite kuvani pasulj, bademe i orahe.
U posebnoj posudi umutite jaja i šećer dok ne dobijete penastu smesu.
Dodajte pirinčano brašno, cimet, kuvani pasulj, bademe ili orahe, na kraju prašak za pecivo, i sve dobro sjedinite.
Smesu preručite u kalup obložen papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni.
U međuvremenu, u manjoj šerpi dobro umutite mleko, vodu, šećer, brašno, kakao i skrob.
Stavite na šporet i kuvajte.
Na kraju dodajte puter i čokoladu.
Ohladite povremeno mešajući.
Kada se ispeče, izvadite kolač iz rerne i premažite ga čokoladnom glazurom dok je još topao, prenosi Žena.blic.rs.
Kolač od pasulja možete poslužiti tako što ćete preko njega staviti komadiće bele čokolade.