Vešte ruke Aleksandre Lazukić Plukavec od čokolade prave unikatna umetnička dela
Čokolada je pojam koji podrazumeva poslasticu koju vole sve generacije. Razlikuju se po boju i ukusu, ali i dizajnu. Kada je reč o čokoladama koje ukrašava Novosađanka Aleksandra Lazukić Plukavec, može se konstatovati da su to unikatna umetnička dela koja je starijima teško pojesti.
Ne zbog veličine, već zbog dizajna. Ta njena veština da od čokoladne table napravi personalizovani dar vrlo brzo privukla je pažnju okoline, pa njena stranica „poklon čokolada“ na Fejsbuku i Instagramu ima sve više posetilaca, a i ona narudžbina s raznih strana države, pa i van granica naše zemlje.
Kako priznaje u razgovoru za „Dnevnik”, ni sama nije mogla da pretpostavi da će se njen hobi dopasti toliko velikom broju ljudi, jer je svoje radove podelila na društvenim mrežama pre nešto više od dva meseca. A sve je, kako kaže, počelo od ideje da svojoj ćerki napravi unikatan rođendanski poklon koji će darovati drugarici.
U kineskoj radnji, kupila je nekoliko silikonskih kalupa za medenjake koji su, zahvaljujući Aleksandrinoj ideji, postali čokoladni kalupi, a čokoladne table pretopljene i ukrašene postali su lepi i jedinstveni pokloni s posvetom.
- I onda su počele prijateljice da traže da i njima napravim. I, odjednom, hobi mi je postao obaveza, a naruybina je bilo sve više i više - kaže Aleksandra.
Ona je po struci ekonomista, radila je kao trgovac i nakon povrede kičme počela je da se bavi kreativnim poslovima, izradom drvenih stabala sa sovicama i nameštaja za barbike. A od ideje da čokoladi da novu dimenziju do sadašnjeg izdanja koje proizvodi proteklo je dosta istraživanja i dogradnje. Počev od načina topljenja čokolade i upotrebe jestivih ukrasa.
- Malo sam istraživala o bojama, da to ne bude samo crna i bela čokolada, tražila sam jestive ukrase i unapređivala svoje znanje i veštine. Za mesec dana se sve iskristalisalo kako treba da bude, mada i sad eksperimentišem - navodi Aleksandra Lazukić Plukavec.
Razni motivi, od cvetnih, do crtanih utiču da te čokolade budu za starije više ukrasne, dok, kako kaže Aleksandra, deci ne smeta da se zaslade čokoladom i počinju uglavnom baš od ukrasa. Iako se ovim hobijem bavi odnedavno, na stotine čokolada putovale su na različite adrese. Pošto je svaka čokolada ručni rad, za njeno pravljenje, a u zavisnosti od motiva, potrebno je više od četiri sata.
S obzirom na to da je Aleksandra trenutno nezaposlena, ovaj posao joj je postala celodnevna preokupacija zbog velikog broja naruybina. I sada pravi nove planove. Jedan od njih je da pravi i crne čokolade za dijabetičare sa liofilizovanim voćem.
Aleksandar Savanović