OVAJ SASTOJAK MOŽE DA IZAZOVE NESVESTICU KOD DECE Često ga jedemo, a ne znamo KOLIKO JE ŠTETAN
Zamislite da vaše dete pojede omiljeni sladoled ili popije osvežavajući slushie i ubrzo nakon toga oseti vrtoglavicu, slabost ili čak izgubi svest.
Možda zvuči dramatično, ali prema britanskim stručnjacima, jedan često korišćen sastojak u hrani mogao bi biti razlog takvih reakcija.
Radi se o glicerolu, supstanci koja se dodaje u razne proizvode kako bi ostali meki, vlažni ili kako bi se sprečilo njihovo pregrevanje i smrzavanje. Nalazi se u tortiljama, začinima, prelivima za salate, žvakaćim gumama, proteinskim pločicama i mnogim drugim svakodnevnim namirnicama.
I dok odrasli mogu bez problema razložiti glicerol, kod dece situacija može biti složenija. Njihova tela su manja i sporije prerađuju ovu supstancu, što može dovesti do trovanja glicerolom, koje uzrokuje nagli pad šećera i kalijuma u krvi, a u nekim slučajevima i nesvesticu.
Zašto je glicerol problematičan za decu?
Stručnjaci su pratili 21 slučaj dece koja su u roku od sat vremena nakon konzumiranja slushie-ja razvila simptome poput vrtoglavice, pospanosti, znojenja, nesvestice.
Uzrok? Nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemija) i nizak kalijum, što može dovesti do ozbiljnih problema poput drhtanja, napada i čak kome.
U najtežim slučajevima, reakcija na glicerol može izazvati šok – stanje u kojem cirkulacija krvi slabi, a vitalni organi ne dobijaju dovoljno kiseonika. Simptomi uključuju: bledu, hladnu i znojavu kožu, ubrzano disanje, slabost, mučninu i jaku žeđ, navodi Daily Mail.
U kojoj se hrani krije glicerol?
Glicerol možda ne prepoznajete odmah na deklaracijama, jer se može pojaviti pod različitim nazivima, poput glicerina, glicil alkohola, trihidroksipropana, 1,2,3-propanetriola.
Ovo su najčešći proizvodi u kojima se nalazi:
Tortilje – Posebno one od brašna i kukuruza, jer glicerol pomaže da ostanu vlažne.
Žvakaće gume – Glicerol daje žvakama elastičnost i održava teksturu.
Sladoled i glazure za kolače – Sprečava stvaranje kristala leda i održava glazure sjajnim.
Žitne i granola pločice – Često se dodaje kao konzervans.
Prelivi, sosevi i začini – Koristi se za sprečavanje sušenja i poboljšanje teksture.
Konzervisana hrana – Neke supe i konzervisani proizvodi sadrže glicerol zbog očuvanja vlažnosti, ukusa i boje.
Kako zaštititi decu?
Iako glicerol nije opasan za većinu ljudi, roditelji bi trebalo da budu svesni mogućih reakcija kod dece, posebno nakon konzumacije većih količina.
Ako primetite simptome poput vrtoglavice, jake žeđi, znojenja ili slabosti, odmah potražite medicinsku pomoć.
Šta možete uraditi?
Proveravajte deklaracije na proizvodima.
Ograničite konzumaciju slushie-ja i namirnica sa dodatim glicerolom.
Ako vaše dete ima nisku telesnu težinu ili osetljiv organizam, budite posebno oprezni.
Sledeći put kada kupujete grickalice ili napitke za decu, zavirite u deklaraciju – možda ćete se iznenaditi koliko često ovaj sastojak pojavljuje.