UZ OVA 3 SAVRŠENA POSNA RECEPTA Svaka slava biće NA ČAST DOMAĆINIMA
Vreme je posnih slava, a one su za domaćine i domaćice zahtevnije, jer je broj namirnica koje čine slavsku trpezu ograničen.
Ipak, to ne znači da ne možemo gostima poslužiti lepa jela.
Ovoga puta, reč je o predjelima.
KUGLICE S TUNJEVINOM
Potrebno je:
4 veća krompira
125 g margarina
100 g proprženog susama
2 kisela krastavčića
1/2 konzerve tunjevine
Priprema:
Krompir skuvati u slanoj vodi, ocediti, dodati margarin i još toplo umutiti mikserom. Dodati 50 g proprženog susama, sitno seckane krastavčiće, tunjevinu oceđenu od masnoće, posoliti po ukusu i dobro izmešati. Od dobijene smese praviti kuglice i valjati u preostali susam.
ROLAT SA BLITVOM
Potrebno je:
1 list velike oblande
200 g blitve
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
1 srednji krompir
2 kašike gustina
2 dcl sojinog mleka
Priprema:
Crni luk sitno iseckati, pa prodinstati na vrelom ulju. Kada postane staklast, dodati seckanu blanširanu blitvu (ili smrznutu u briketima). Kada uvri suvišna tečnost, dodati gustin razmućen u sojinom mleku i prokuvati 3-4 minuta dok se ne zgusne. Skloniti sa šporeta, dodati pire od kuvanog krompira, pa kratko umutiti mikserom. Umešati sitno seckan beli luk, posoliti po ukusu, pa filovati omekšalu oblandu, uviti u rolat i ostaviti da se dobro stegne pre sečenja.
KUGLICE S KIKIRIKIJEM I ŠAMPINJONIMA
Potrebno je:
4 veća krompira
125 g margarina
300 g pečenog kikirikija
2 kašike posnog majoneza
150 g seckanih, mariniranih šampinjona
Priprema:
Krompir skuvati u slanoj vodi, ocediti, dodati u još toplo margarin i umutiti mikserom u pire. Dodati sitno seckane marinirane šampinjone, majonez, 150 g krupno seckanog pečenog kikirikija, posoliti po ukusu, pa dobro izmešati. Od smese praviti kuglice i valjati u mleveni preostali kikiriki.