STARINSKI RECEPT za omiljeno letnje jelo: Na ovaj način su ga naše bake spremale
Tokom leta svi se trudimo da jedemo nešto laganiju hranu, što znači da je sataraš tu nezaobilazan.
Ovaj recept će vam pružiti pun ukus povrća i svežine.
Nema osobe na Balkanu, koja ne jede sataraš tokom leta. Čim stigne sezona paprike i paradajza, odmah se sprema za celu porodicu, par puta nedeljno!
Iako sada ima mnoštvo varijacija što se tiče sastojaka, mi vam predstavljavo standardnu varijantu.
Sastojci:
2 veća crvena luka
4 žute paprike
4 zelene paprike
6 paradajza
suncokretovo ulje za prženje
so
biber
Priprema:
Prvo i osnovno treba staviti vodu da proključa, a zatim je skinite sa rerne i u nju stavite paradajz kako bi se kožica kasnije lakše skinula.
Dok paradajz stoji u vodi, za to vreme pripremite ostalo povrće. Ogulite oba crvena luka i iseckajte.
Paprike očistite, pa isecite na tračice.
Zatim izvaditi paradajze iz vode te im ukloniti kožicu i naseći na kockice. U veću posudu sipati ulje za prženje i pustiti ga da se zagreje.
Staviti luk i pržiti ga 10-ak minuta na srednje jakoj vatri uz mešanje. Zatim ubaciti žutu, pa zelenu papriku.
Dobro izmešati, poklopiti i pustiti da krčka 15 minuta. Zatim u posudu sipati naseckani paradajz, pa uz povremeno mešanje pustiti da kuva oko 30 minuta. Za to vreme tekućina u satarašu će se redukovati.
Pred kraj kuvanja posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati još 5 minuta.
Informer.rs/ Dnevnik