СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ за омиљено летње јело: На овај начин су га наше баке спремале
Током лета сви се трудимо да једемо нешто лаганију храну, што значи да је сатараш ту незаобилазан.
Овај рецепт ће вам пружити пун укус поврћа и свежине.
Нема особе на Балкану, која не једе сатараш током лета. Чим стигне сезона паприке и парадајза, одмах се спрема за целу породицу, пар пута недељно!
Иако сада има мноштво варијација што се тиче састојака, ми вам представљаво стандардну варијанту.
Састојци:
2 већа црвена лука
4 жуте паприке
4 зелене паприке
6 парадајза
сунцокретово уље за пржење
со
бибер
Припрема:
Прво и основно треба ставити воду да прокључа, а затим је скините са рерне и у њу ставите парадајз како би се кожица касније лакше скинула.
Док парадајз стоји у води, за то време припремите остало поврће. Огулите оба црвена лука и исецкајте.
Паприке очистите, па исеците на трачице.
Затим извадити парадајзе из воде те им уклонити кожицу и насећи на коцкице. У већу посуду сипати уље за пржење и пустити га да се загреје.
Ставити лук и пржити га 10-ак минута на средње јакој ватри уз мешање. Затим убацити жуту, па зелену паприку.
Добро измешати, поклопити и пустити да крчка 15 минута. Затим у посуду сипати насецкани парадајз, па уз повремено мешање пустити да кува око 30 минута. За то време текућина у сатарашу ће се редуковати.
Пред крај кувања посолити и побиберити по укусу и кувати још 5 минута.
Informеr.rs/ Дневник