Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vreme je za doručak!

STARINSKI DORUČAK KAKAV SU JELI NAŠI PRECI Svi su ga zaboravili, podsetite se i napravite ovu „tortu od testa“

20.12.2024. 07:59 08:02
Piše:
Foto: pixabay.com

Filija je tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije, slana pita napravljena od slojeva tankog testa premazanog filom od kajmaka. 


Ova pita je vrlo prilagodljiva kada su sastojci u pitanju, pa se često obogaćuje dodatkom sira, spanaća ili drugih sastojaka prema ukusu, prenosi danas.rs.

Zbog specifične tehnike pripreme, filija je dobila nadimak „torta od testa“. Ovo domaće jelo jedinstvenog i bogatog ukusa idealno je za obilan doručak, brzu užinu ili laganu večeru. Filija se može servirati i topla i hladna, a evo kako je možete lako pripremiti kod kuće:

Sastojci:

– 500 g brašna

– 500 ml vode

– 2 kašičice soli

– 200 g kajmaka

– sir, po želji

Priprema:

Za početak, zamesite testo od brašna, vode i soli, koje treba da bude malo gušće od onog za palačinke.

Rernu uključite na najvišu temperaturu, rešetku podignite na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača, a donje grejače isključite. Tepsiju za pečenje dobro podmažite, pa kutlačom sipajte testo i ravnomerno rasporedite (kao kad spremate palačinke), pa pecite dok ne porumeni. Važno je da sloj testa bude tanak, da bi ih bilo što više i da bi filija na kraju bila što hrskavija i ukusnija.

Izvadite iz rerne, premažite kajmakom, po želji dodajte i malo sira,  i odmah preko toga prelijte novim slojem testa. Vratite u rernu da se ispeče, pa ponavljajte postupak sve dok imate sastojaka, s tim što poslednju koru ne treba da premazujete.

Pečenu filiju ostavite da se malo prohladi, pa secite na kocke željene veličine i poslužite uz jogurt ili prilog po želji i uživajte!

Krstarica

Piše:
Pošaljite komentar