Време је за доручак!
СТАРИНСКИ ДОРУЧАК КАКАВ СУ ЈЕЛИ НАШИ ПРЕЦИ Сви су га заборавили, подсетите се и направите ову „торту од теста“
Филија је традиционални специјалитет са Косова и Метохије, слана пита направљена од слојева танког теста премазаног филом од кајмака.
Ова пита је врло прилагодљива када су састојци у питању, па се често обогаћује додатком сира, спанаћа или других састојака према укусу, преноси danas.rs.
Због специфичне технике припреме, филија је добила надимак „торта од теста“. Ово домаће јело јединственог и богатог укуса идеално је за обилан доручак, брзу ужину или лагану вечеру. Филија се може сервирати и топла и хладна, а ево како је можете лако припремити код куће:
Састојци:
– 500 г брашна
– 500 мл воде
– 2 кашичице соли
– 200 г кајмака
– сир, по жељи
Припрема:
За почетак, замесите тесто од брашна, воде и соли, које треба да буде мало гушће од оног за палачинке.
Рерну укључите на највишу температуру, решетку подигните на највишу позицију, одмах испод горњих грејача, а доње грејаче искључите. Тепсију за печење добро подмажите, па кутлачом сипајте тесто и равномерно распоредите (као кад спремате палачинке), па пеците док не порумени. Важно је да слој теста буде танак, да би их било што више и да би филија на крају била што хрскавија и укуснија.
Извадите из рерне, премажите кајмаком, по жељи додајте и мало сира, и одмах преко тога прелијте новим слојем теста. Вратите у рерну да се испече, па понављајте поступак све док имате састојака, с тим што последњу кору не треба да премазујете.
Печену филију оставите да се мало прохлади, па сеците на коцке жељене величине и послужите уз јогурт или прилог по жељи и уживајте!
Крстарица