Recept dana: Varivo od leblebija
Poznato je da ništa ne greje, a ni ne hrani tako dobro kao jela kašikom. Ovo varivo je mirisno, gusto, aromatično i obogaćeno slaninom; ukratko – moglo bi da se jede svaki dan…
Sastojci:
- 250 g leblebija,
- 150 g slanine,
- glavica luka,
- 2 šargarepe,
- 3 krompira srednje veličine,
- 3 čena belog luka,
- 200 ml pasiranog paradajza,
- kašika koncentrata od paradajza,
- manja ljuta papričica,
- lovorov list,
- 3 kašike maslinovog ulja,
- so i biber po ukusu,
- 2 l vode ili povrtne supe
Priprema:
1. Leblebije namočiti veče pre (najmanje 12 sati), pa ga skuvati u puno vode.
2. Kuvati oko 2-2,5 sata, odnosno, dok leblebije ne omekšaju.
3. Očistiti luk, pa ga iseći na tanke listiće. Slaninu naseckati na kockice. Krompir oljuštiti, oprati i iseckati na manje kockice.
4. Zagrejati dublju posudu, dodati slaninu, pa malo propržiti na „suvo“. Kad slanina ispusti masnoću, dodati maslinovo ulje i luk, pa dinstati dok luk ne omekša.
5. Dodati sitno naseckan beli luk i šargarepu iseckanu na kolutiće.
6. Promešati, dinstati minut-dva, pa dodati koncentrat od paradajza i podliti s malo vode.
7. Dodati ljutu papričicu i lovorov list, kao i kuvane leblebije, pa nastaviti s dinstanjem još dva-tri minuta.
8. Dodati i pasiran paradajz, pa sve promešati.
9. Potom dodati krompir, pa sve zaliti supom, posoliti i pobiberiti, poklopiti i pustiti da se kuva 30 - 40 minuta na tihoj vatri.
10. Varivo je gotovo kad su krompir i šargarepa mekani.
11. Pri samom kraju izvaditi par kašika kuvanih leblebija i krompira, izdrobiti ih viljuškom, dodati tečnosti i promešati, pa vratiti u lonac i na taj način ugustiti varivo.