Рецепт дана: Вариво од леблебија
Познато је да ништа не греје, а ни не храни тако добро као јела кашиком. Ово вариво је мирисно, густо, ароматично и обогаћено сланином; укратко – могло би да се једе сваки дан…
Састојци:
- 250 г леблебија,
- 150 г сланине,
- главица лука,
- 2 шаргарепе,
- 3 кромпира средње величине,
- 3 чена белог лука,
- 200 мл пасираног парадајза,
- кашика концентрата од парадајза,
- мања љута папричица,
- ловоров лист,
- 3 кашике маслиновог уља,
- со и бибер по укусу,
- 2 л воде или повртне супе
Припрема:
1. Леблебије намочити вече пре (најмање 12 сати), па га скувати у пуно воде.
2. Кувати око 2-2,5 сата, односно, док леблебије не омекшају.
3. Очистити лук, па га исећи на танке листиће. Сланину насецкати на коцкице. Кромпир ољуштити, опрати и исецкати на мање коцкице.
4. Загрејати дубљу посуду, додати сланину, па мало пропржити на „суво“. Кад сланина испусти масноћу, додати маслиново уље и лук, па динстати док лук не омекша.
5. Додати ситно насецкан бели лук и шаргарепу исецкану на колутиће.
6. Промешати, динстати минут-два, па додати концентрат од парадајза и подлити с мало воде.
7. Додати љуту папричицу и ловоров лист, као и куване леблебије, па наставити с динстањем још два-три минута.
8. Додати и пасиран парадајз, па све промешати.
9. Потом додати кромпир, па све залити супом, посолити и побиберити, поклопити и пустити да се кува 30 - 40 минута на тихој ватри.
10. Вариво је готово кад су кромпир и шаргарепа мекани.
11. При самом крају извадити пар кашика куваних леблебија и кромпира, издробити их виљушком, додати течности и промешати, па вратити у лонац и на тај начин угустити вариво.