Recept dana: Punjeni krompir
Zapečeni krompiri sa sirom i pečurkama jelo je u kojem će pođednako uživati vegetarijanci, baš kao i mesožderi koji će jednostavno ovaj ukusni zalogaj "začiniti" slaninicom…
Sastojci:
- 8 krompira,
- 250 g šampinjona,
- 50 g slanine,
- manja glavica luka,
- čen belog luka,
- začini (vlašac, peršun, so, biber, muskatni oraščić),
- kašika brašna,
- kašika putera,
- 3 dl mleka,
- 50 g parmezana,
- 50 g mocarele
Priprema:
1. Krompire ne guliti, već ih dobro oprati, a zatim kuvati 20 minuta.
2. Za to vreme propržiti sitno naseckanu slaninu, luk i beli luk, pa dodati pečurke, vlašac i peršun. Dinstati dok ne sve ne omekša.
3. Propržiti brašno na puteru, mešajući dodati mleko, pa ubaciti naribani sir.
4. Krompire prepoloviti, izdubiti i napuniti smesom s pečurkama, pa preliti sosom od sira.
5. Peći oko pola sata na 180 stepeni.